Проверки за стоки-ментета във Варна

Преди началото на курортния сезон антимафиоти от ГДБОП иззеха некачествени спортни артикули със знака на известни търговски марки

Операция за противодействие на разпространяването на нелегални стоки, обозначени със знаците на известни търговски марки проведоха служители на сектора “Компютърни престъпления и интелектуална собственост” – ГДОБ и колегите им от Варна.
Акцията е предприета по сигнал на Патентното ведомство на България.. Проверени са над 10 търговски обекта на Колхозния пазар в центъра на Варна. В хода на полицейските действия  са иззети над 3000 спортни артикула, неправомерно обозначени със запазените търговски марки на “Адидас”, “Пума” и “Найк”. Стоката е била предназначена за продажба на български и чуждестранни туристи, посетители на курортния град. Предотвратените щети на правоносителите са за около 400 хил.
Срещу нелегалните търговци са образувани досъдебни производства по чл.1712 Б от НК за престъпления срещу интелектуалната и индустриалната собственост, които се наказват с лишаване от свобода до 5 г..
Системните действия на ГДБОП за противодействие на организираната престъпност в тази област са в изпълнение на Стратегията на МВР и Плана за действие  на Съвета за защита на интелектуалната собственост към министъра на културата.