При обзавеждане на всекидневна: колко мебели можем да поберем?

Опаковани мебели

Всекидневната – това е сърцето на дома. Ние обаче трябва да изберем, каква ще бъде: претрупана или просторна. И определяме оптимално количеството мебели. Обща площ на всекидневната – минимум и максимум. В типовите домове за всекидневна се обзавежда най-голямата стая. В съответствие със съвременните строителни нормативи нейната площ е нужно да бъде не по-малка от 16 м2. Тази площ е достатъчна за комфортното разположение на 3–4 човека. Проектирайки всекидневната в дома или на вилата, ще е нужно да се постараем да изхвърлим всичко ненужно и да изпълним стаята с естествена светлина. Прозорецът е длъжен да съставлява около 20% от площта. Безконечното увеличение размера на прозореца е невъзможно, затова максимално се препоръчва площта на всекидневната да е 25-30 м2 ;

Зона за отдих

Дивана и креслата – техния дизайн в интериора на всекидневната е немислим без мека зона за отдих. Как да изчислим, каква площ да заемат? Ето основната формула: S=(A+2k)х(B+2k), където S – е общата площ, A – дължина, B – ширина на дивана, k – коефициент, на равната дължина на свободната зона от всяка страна.

Шкаф за телевизор – неговият размер се определя от размера на телеекрана. Дебелината плазменият панел не е важен, размера на ТВ — зоната се определя от дълбочината на подставката (от 40 до 80 см). Не забравяйте за това, че зоната в интериора на всекидневната може да бъде организирана не на всяка стена. Така, разстоянието от екрана до местата за сядане трябва да се равнява на три–пети от диагонала на екрана (инчовете се умножават по 2,54 и получаваме сантиметрите). Например, при ширина на стаята 3,5 м на вас ви е нужен екран не повече от 46 инча. Обединена зона – столова. Площта на обединена зона е равна на площта на масата със столовете плюс «зоната на обхода».

Работна зона – кабинет във всекидневната. Счита се, че за организацията на пълноценно работно място във всекидневната трябва минимум 6 м2 площ. Някои компании предлагат ергономични решения от 2 м2, но това зависи от размера на мебелите. А при обзавеждане на работната зона следва да отчетем и площта, необходима за изход от нея – минимум 80 см + дълбочината на стола + дълбочината на масата. Накрая, след толкова много изчисления, вие трябва да разделите полученият резултат на 0,5 или на 0,75 (в зависимост от това, желаете ли стаята да е просторна или камерна). Работата е  там, че всекидневната не трябва да бъде претрупана с мебели. При създаване на дизайна на всекидневната е необходимо да оставите приблизително 50-75 % свободно пространство.