При ново замърсяване ще започне поетапно разсейване на трафика в Стара Загора, каза Нона Караджова

Намерихме начин да решим проблема на Стара Загора, за който отидохме да помогнем на хората. Установихме, че замърсяванията там идват основно от предприятия, които имат горивни централи. Проверката е наполовина приключила. До края на седмицата ще приключи проверката и на другите обекти. Това каза министърът на околната среда и водите Нона Караджова в предаването на БТВ „Тази сутрин”. Тя обясни, че категоричното мнение на експертите от Регионалната инспекция, от Министерство на околната среда и водите, както и на учените от НИМХ-БАН е, че причината за замърсяване с азотни окиси е съчетание от необичайната метеорологична обстановка през ноември и декември и наслагване на азотните окиси от предприятия и от транспорта. „Не може да се разсейва това натрупване на азотните окиси”, допълни тя. Това замърсяване няма нищо общо с предишните обгазявания на града, поясни Караджова. Те са били със серни окиси от други причинители, а в момента става въпрос за азотни окиси, които са се натрупали при безветрие.
Министърът каза, че в такива случаи се разработват оперативни планове за действие от общинските органи като ги съгласуват с Регионалната инспекция по околна среда и води. „Навсякъде по света пътният трафик е основен източник на азотни окиси” подчерта тя и добави, че ако отново възникне такава ситуация, ще започне поетапно разсейване на трафика в Стара Загора. Караджова каза, че има две автоматични станции от двете страни на полигона „Змейово”, които в дните на замърсяване не са отчели никакво превишаване на нормите.
Министърът на околната среда и водите обясни, че Столична община е започнала търговете за избор на строители за двата завода за боклук. Оперативна програма „Околна среда” позволява изграждането да започне преди още проектът да бъде официално одобрен. Изготвянето на формуляра за кандидатстване се е забавил много поради липсата на осигурено национално съфинансиране до края на август месец, допълни тя. За да не се бави процесът е постигната договорка с Европейската комисия за изпращане на предварителен формуляр. Такива формуляри се разглеждат в Брюксел три месеца. „Още ноември месец изпратихме тоя формуляр”, заяви Караджова и допълни, че Столична община и експерти на министерството отстраняват забележките от Брюксел./агенция Фокус/