При мащабната акция на служителите на ОДМВР – Стара Загора са задържани седем души, за пране на пари, крадени луксозни автомобили, източване на ДДС

Акцията по неутрализирането на седем-членната организирана престъпна група е проведена на 16 и 17 декември. В операцията са участвали  служители от секторите “Борба с организираната престъпност”, Криминална  и Икономическа полиция при ОДМВР- Стара Загора и на районното управление.  Задържани са тарторът на групата -И.Й. /29г./ и неговите помощници – П.А./29г./, В.И./29г./, Е.Т./28г./, Г.Л./29г./, С.Т./29г./ и 22-годишната Р.П., всички от Стара Загора. Те вече са привлечени в качеството на обвиняеми за участие в организирана престъпна група, действала на територията на Стара Загора, стана ясно на брифинг днес в областната дирекция.
Операцията била планирана, след като разследващите служители  установили, че чрез множество фирми и дружества – собственост и управлявани от задържаните, организираната престъпна група е усвоявала неправомерно данъчен кредит в особено големи размери. Това ставало чрез префактуриране на стоки между дружествата, участващи в престъпната схема;  изготвяне и използване на документи за фиктивен износ на различни стоки /гранит, автомобили, мобилни телефони и др./ към страни от ЕС; съставяне на документи с невярно съдържание и използването им пред данъчните органи. Чрез деветте фирми, участвали в престъпната верига, било извършвано фиктивно закупуване на заскладена стока от други юридически лица /само по документи/. Стоката те пласирали на дребно в страната. В същото време съставяли  документи за фиктивен износ към страни от ЕС, след това и VIES – декларации с невярно съдържание за доставки, осъществявани между страните от ЕС, като по този начин  декларирали ДДС за възстановяване.
При извършените до момента процесуално-следствени и оперативно-издирвателни действия са иззети голям брой счетоводни документи и материали, доказващи престъпната дейност на групата; справки-декларации по ЗДДС, банкови извлечения, дневници за покупки и продажби, касови апарати, печати на фирми, фактури, актове за прихващане и възстановяване на ДДС и др.
В хода на разследването е установено, че престъпната група, организирана и ръководена от 29-годишния И.Й., се е занимавала с регистриране и отчуждаване на коли от висок клас, които били отнемани на територията на страни от ЕС и Р България. Крадените луксозни коли били с нанесени интервенции по идентификационните номера, които групата пререгистрирала в различни области на страната, като използвала неистински чуждестранни регистрационни документи. После прехвърляли автомобилите между фирмите, участващи в престъпната верига, като изписвали скъпи ремонти за увеличаване на данъчната им стойност при сключване на сделките помежду им. След това ги продавали на лица извън престъпната схема, а средствата, които постъпвали от нея, участниците в групата влагали в легален бизнес.
От домовете и офисите, ползвани от задържаните, са иззети договори за покупко-продажба на коли, чужди регистрационни табели и фалшиви документи за самоличност. Установени са 23 инкриминирани автомобила, от които към момента в ОДМВР Стара Загора, Хасково и Кърджали са иззети 12  от марките: “БМВ Х5”; “БМВ Х3”; “БМВ 530”; “Ауди Q7”; “Фолксваген Фаетон”; “Мерцедес”; “Тойота Ланд Круизер” и др.
На шест от задържаните са повдигнати обвинения за престъпление по чл.321, ал. 2 във вр. с чл. 256 от НК и чл.308, а на ръководителя на групата Й.И. – обвинение по чл. 321, ал. 1 във вр. с чл. 256 от НК и по чл.308. Групата ще бъде разследвана и за пране на пари.  С постановление на Окръжна прокуратура те са задържани за 72 часа и е внесено искане за взимане на постоянна мярка за неотклонение “Задържане под стража”. Образувано е досъдебно производство. Работата по документиране на цялостната престъпна дейност на групата продължава.