При болки в ставите

Артрозите са група заболявания, които започват с промяна в тъканите на ставата – по-често при възрастните хора или след травма.

Те са свързани с ограничаване на движенията на болния и предизвикват болка и възпаление.

За лечението на ставните болки най-често се използват нестероидни противовъзпалителни средства (диклофенак, ибупрофен, целекоксиб, нимесулид).

И артритът, и артрозата могат да се лекуват и със съвсем други, т. нар. базисни лекарства, които нормализират активността на имунния отговор (метотрексат, лефлуномид, инфликсимаб, ритуксимаб). Съществуват препарати, които се въвеждат в болната става с помощта на инжекция, както и други, които са на растителна основа – най-често съдържат екстракт от соя и авокадо.

Днес за лечението на артрит се прилагат нови, т.нар. биологични препарати (те не трябва да се бъркат с хранителните добавки!), които са високо- технологични и доста скъпи. Те въздействат на молекулите, които участват във възпалението по точков път.

Какво трябва да правите при болки в ставите:

– Спазвайте препоръките на своя лекуващ лекар и стриктно изпълнявайте предписаните от него медикаменти.

– Избягвайте контакти с болни от инфекциозни заболявания, защото те могат да предизвикат възпаление на ставите.

– Избягвайте преохлаждането – ставите трябва да бъдат винаги на топло. Използвайте ръкавици и топли чорапи.

– Прекалено многото затоплящи процедури могат да предизвикат изостряне на болката.

– Голямото физическо натоварване е опасно за ставите. Ако ви се налага да товарите тялото си, посъветвайте се предварително с лекаря си.

– Хранете се пълноценно и балансирано. Включете в менюто си домати, патладжани, пипер и изобщо повече зеленчуци.

Намалете употребата на масло и маргарин.

Изследвайте се за остеопороза, за да избегнете проблеми

Министерството на здравеопазването разработи програма за ограничаване на остеопорозата в България. Създадени са 53 центъра по остеопороза, които разполагат със специалисти, апаратура за диагностика и лаборатория. Диагнозата на остеопорозата е лесна и бърза. Измерва се костната минерална плътност на бедрената шийка, на прешлен или на предмишницата с апарати, наречени остеодензитометри. За масови изследвания са подходящи ултразвуковите количествени измервания на костта на петата. Освен на костната плътност е необходимо изследване и на т.нар. маркери на костната обмяна. Рутинно се изследват серумният калций, фосфор и алкална фосфатаза, които се поемат от Здравната каса. Най-важните маркери за качеството на костта са ДПД, който се плаща от Здравната каса, остеокалцин и бета крослапс, които се плащат от пациента – до 30 лева. При вече установена остеопороза е задължително да се проведе своевременно лечение.

Добрата новина е, че в България има надеждно лечение на остеопорозата. От месец юни българският фармацевтичен пазар разполага с нов медикамент за лечение на остеопорозата. Той е представител на групата на бифосфонатите (ризедронат) и наред с всички общи качества на групата има и уникални характеристики, с които се отличава от тях.

Лечението с този продукт дава ранни резултати – още на 6-ия месец след началото на терапията е налице ефикасност срещу фрактури на всички кости – намаление риска от фрактури на прешлени, бедрена шийка, радиус. За съжаление все още не съществуват методи за пълно лечение на артрозата. Чрез новите терапии обаче тя може да бъде оптимално лекувана и до голяма степен да се спре нейното развитие. Такъв съвременен метод на лечение е лазерната терапия. Новата лазерна терапия спестява хирургичната намеса в голям процент от случаите. Тя комбинира видими лъчения и невидими инфрачервени лъчи, които достигат до точно определена област на дълбоко разположени тъкани. Лазерът въздейства върху ставната капсула и ставния хрущял. По този начин се стопират дегенеративните изменения в ставата. Намаляват възпалението и отокът, а оттам и болката. След направения курс лечение с лазерна терапия пациентите могат да се движат много по-свободно и без болки. Немалка част от тях оставят бастуните и патериците. /БЛИЦ