Природни дадености на Аруба . Антропогенни туристически ресурси на Аруба

Природни дадености на Аруба .

Владение на Нидерландия в Карибско море на 40км от бреговете на Южна Америка . Площ – 193кв.км и брегова линия – 84км . Най-висока точка – 188м . Средна годишна температура 27°С. Валежи – 600-800мм . Растителност – сухолюбива , храстова .

Антропогенни туристически ресурси на Аруба .

Остров Аруба е открит през 1499г. от испанския колонизатор Алонсо де Орхеда / Ойеда / – българин от Охрид , чието име е Драган от Охрид , който след редица приключения попада в експедицията на Христофор Колумб за откриване на Новия свят. През 1527г. острова е обявен за владение на Испания и е наречен Безполезния остров . От 1634г. той е колония на Холандия и добива своята автономия едва през 1968г.

Официалният език е холандският , но се срещат още английски , испански и местния папиаменто – смесица от португалски , холандски , английски , африкански и индиански думи . Земята е неплодородна поради липсата на прясна вода , но затова пък условията са много добри за превръщането на мястото в туристически рай . Туризмът е основният поминък на местното население .

Най-натоварен е туристическият сезон между средата на декември и средата на април / свързано е с времето в Северна Америка и Европа /. Островът се радва на вечно слънце , прохладен вятър , постоянна температура – около 28°С и  плажна ивица от ситен бял пясък .

Първото населено място , което посещават туристите е столицата Ораниестад / около 30 хиляди жители /. Тя разполага с три музея , в които е събрана историята на Аруба . Интерес в града представляват и сградите в колониален стил / или по-точно негова имитация /.

Друг интересен обект е националният парк „Арикок” – заема около 20% от територията на острова . В него има следи от всички епохи в развитието на Аруба – резба върху камък на индианците аракауи , останки от холандски селски колонии в Масидури , плантации и една изоставена златна мина . В парка се намира и най-високия връх на острова – 188-метровият Джаманота .

Интересна атракция е и фермата за пеперуди , която представлява истински цветен калейдоскоп от стотици екзотични насекоми , свободно пърхащи около туристите .

Построеният през 1914г. фар Калифорния очаква своите романтично настроени посетители , предлагайки им прекрасна панорамна гледка към вътрешността на острова и към лазурните води на Карибско море . Тук е и Естествения мост , формиран в продължение на стотици години под въздействието на морските вълни , които са го изваяли от скалистата част на брега . Мостът е дълъг 30м и висок 7м и е една от атракциите на острова .

За любителите на плажното мързелуване са оживените плажове Ийгъл и Палм бийч, а за тези които предпочитат уединените и спокойни плажове са тези в южната част на острова – Бейби и Бока Гранди .

Островът разполага с 11 казина , редица безмитни магазини и множество нощни заведения , които се грижат за доброто настроение на хилядите туристи .

Аруба се посещава от около 1млн. туристи годишно .