Приключи международното учение “EVROS 2010”

Проектът, организиран по линия на Механизма на Общността за гражданска защита към Европейската комисия, се проведе в Гърция от 26 до 31 май

Приключи международното учение „EVROS 2010”, в което взеха участие 20 спасители от областните управления на ГД „Гражданска защита” – МВР. Учението, организирано по линия на Механизма на Общността за гражданска защита към Европейската комисия, се проведе в Гърция от 26 до 31 май 2010 година. В него участваха спасителни екипи от България, Великобритания, Германия, Гърция и Италия.  „EVROS 2010” показа ефективността на съвместните действия при спасителни операции в случай на извънредни ситуации. Съгласно сценария на учението, след непрекъснати проливни дъждове в Гърция, властите се обръщат за помощ към страните-членки на Механизма на Общността чрез Центъра за мониторинг и информация на Главна дирекция “Хуманитарна помощ и гражданска защита” на Европейската комисия.
Българските спасители участваха с водолазно, химическо, радиационно и алпийско оборудване. Те се включиха в издирването и спасяването на туристи и нелегални емигранти, “пострадали от водната стихия”, оказваха помощ при химически инциденти, участваха в аварийно-спасителни дейности при пътно-транспортно произшествие на танкер с опасен химически товар и други инциденти. При реализирането на съвместните операции, българските спасители демонстрираха отлична подготовка, динамика и висок професионализъм.
Учението приключи с връчване на сертификати на участниците, на официалната церемония присъства и директорът на ГД „Гражданска защита”.