Придобиването на имотите от Симеон Сакскобургготски е станало при тежък конфликт на интереси, според Яне Янев

ianev2София. Придобиването на имотите от Симеон Сакскобургготски е станало в условията на тежък конфликт на интереси. Това каза депутатът от РЗС Яне Янев при обсъждането на мораториума върху експлоатацията и строителната дейност на царските имоти, предаде репортер на Агенция “Фокус”. По думите на Янев – Сакскобургготски в качеството си на министър-председател, лично е вкарвал точка на заседанието на МС, с което се е извършило диактуване на публична държавна собственост в частна държавна собственост с цел да придобие тези имоти. 
Този въпрос е поставен през 2002 г., когато Янев е подал сигнал до главния прокурор, че Симеон Сакскобургготски се опитва да осъществи реституция, която не се базира на никакви законодателни актове. В 40-ото НС беше създадена комисия по казуса. Тя за голямо съжаление нямаше политическа воля да вземе конкретни решения. Тя беше силно манипулирана от Тройната коалиция и нейни представители в лицето на БСП, които и сега искат да избягат от казуса, коментира Янев. 
Предложението има за цел да защити държавния интерес. 
Депутатите от Коалиция за България поискаха министрите Росен Плевнелиев и Мирослав Найденов да бъдат изслушани във връзка с царските имоти. Мая Манолова направи процедурното предложение, но то бе отхвърлено с 39 гласа „за” и 80 „против”. 
Цветомира ГЕОРГИЕВА/агенция „Фокус“/