Привличаме израелски туристи от Турция в България

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков се срещна с министъра на туризма на Израел Стас Мисечников. Двамата обсъдиха възможностите част от 800-те хиляди израелски граждани, които избират Турция за своята ваканция, да бъдат привлечени да почиват в България. През 2008 г. страната ни е била посетена от 105 882 израелски туристи.

Българският туристически продукт ще бъде представен на международното туристическо изложение в Тел Авив, което е на 9 и 10 февруари т. г.

Министър Трайков се срещна и с министъра на националната инфраструктура Узи Ландау, който отговаря и за секторите енергетика, петрол и газ. Министър Трайков е представил пред израелския си колегата българския опит в либерализацията на енергийния пазар, която предстои за близкоизточната държава.

Министър Ландау е запознал госта си с напредъка на страната в използването на слънчевата енергия за производството на ток, както и с новите технологии в сектора, разработени от израелски фирми. Интерес за България представляват съвместните проекти по програма „Интелигентна енергия-Европа“, в която Израел ще се включи през т. г.

Израел е важен и перспективен външнотърговски партньор на България. През 2008 г. стокообменът ни е 125.5 млн. долара От тях 64.6 млн. долара са износ, а 60.9 млн. долара са внос. Водещи стоки в българската експортна листа са нефтените масла, изделията от мед, мебели и др. България доставя внася от Израел необработено олово, инсектициди, храни, телефонна апаратура, медикаменти и други.

От 1996 до 2009 г. израелските инвестиции у нас са 235.3 млн. евро./КРОСС/