ПРЕСТЪПНОСТТА НА БАЛКАНИТЕ Е ЗАПЛАХА ЗА СИГУРНОСТТА В ЕВРОПА

policia3Организираната престъпност в Западните Балкани остава заплаха за европейската безопасност, тъй като балканските държави се превърнаха в една от основните зони за проникване на престъпни структури в страните от ЕС. Това се казва в доклад на аналитици от изследователската агенция на конгреса на САЩ, цитиран от „Дойче веле“.

В документа се изтъква, че организираната престъпност потенциално може да предизвика нови проблеми в региона до 2015 година. Търговията с хора, наркотици и цигари са главните престъпни дейности в региона и те носят огромни печалби на хората, включени в тях. Затова връзката между прането на пари и организираната престъпност продължава да бъде съществен проблем, заявяват в доклада си експертите от американския Конгрес.

В доклада се подчертава, че основен проблем представлява Черна Гора, защото, според авторите на доклада, в нея не съществува законов ред, което е и най-голямата пречка за членството й в ЕС и НАТО. Според американските специалисти с изключение на Хърватия, останалите страни от Западните Балкани изостават в реформите, задължителни за членство в ЕС.