Престъпна схема, чрез която е извършена банкова измама в размер на 4.5 милиона евро, е разкрита от служители на териториално звено БОП в Стара Загора

Спецполицаите, съвместно с прокуратурата, достигнали до тримата инициатори на схемата, след продължително разследване

Разследването стартирало след сигнал в края на 2009 г. в  РУМВР – Стара Загора от клон на кредитна институция, в който били подадени данни за банкова измама в големи размери. Според информацията, през 2007 г. банката е предоставила кредити на две свързани старозагорски фирми с общ размер над 2,7 млн евро. Кредитите и на двете юридически лица били обезпечени със собственост на дружествата –  недвижими имоти, техника, готова продукция и стоки на склад. Съгласно договорите за отпускане на заемите и последвалите анекси към тях, реалното погасяване започнало през 2009 г., след изтичане на гратисния период.  Малко след това – през есента на 2009, дружествата спрели плащанията по отпуснатите кредити, а при проверка на кредитора било установено, че фирмите започнали да прехвърлят собствеността си към трети юридически лица.
По случая било образувано досъдебно производство, стартирали и съвместни действия на прокуратура и служители на звено “БОП” в Стара Загора по изясняване на механизма на сложната престъпна схема, чрез която е ощетено кредитното учреждение. В хода на предприетите оперативни действия спицполицаите стигнали до основните участници в схемата – трима представители на дружествата, които от няколко месеца извършвали поредица от търговски сделки по прехвърляне на собственост и представителства на различни свързани дружества (част от които учредени в САЩ, Белиз и Испания – в т.ч. в офшорни зони). Целта на тези юридически и финансови процедури била една – избягване на погасяването на задълженията към банковата институция, които към момента са в размер на 4,5 млн. евро  ( вкл. начислените лихви).
Под ръководството на районната прокуратура били извършени  множество претърсвания и изземвания на територията на цялата страна. В частни домове и офиси в София, Плевен, Велико Търново и Стара Загора били открити и иззети документи на дружества от България, Испания, САЩ и Белиз, изясняващи механизма на извършената банкова измама.
Задържани са и тримата основни играчи в престъпната схема – И.С. (50г.), С.С. (38г.) и 41-годишната С.М. – всичките от Стара Загора. Те са привлечени като обвиняеми за извършена измама в големи размери. По искане на районната прокуратура днес Районният съд-Стара Загора им е постановил мярка за неотклонение “Задържане под стража”. Работата по случая продължава.