Престъпна група, разгърнала схема за контрабанден внос, производство и разпространение на цигари, е задържана при съвместна операция на служители на ОДМВР- Сливен, Ямбол и Бургас

Акцията е проведена под ръководството на Окръжна прокуратура – Ямбол. Задържани са организаторът и четирима членове на групата, иззето е голямо количество контрабандни цигари, разкрит е цех за обработка на тютюн, пълнене и пакетиране на цигари

Съвместната операция “Цигарите” на служителите от трите дирекции е стартирала снощи. Тя е резултат от разследване на престъпната схема, продължило няколко месеца. Около 22.30 часа снощи полицаите атакували двор на селскостопанска постройка в с.Симеоново, Ямболско. Точно в този момент от цистерна МАН с македонска регистрация в два микробуса се претоварвали цигари. На място е задържан организаторът на престъпната схема С.П. /44 г./ от Ямбол, криминално проявен, заедно с аверите му – криминално проявеният К.Х./30 г./ и Я.Х./23 г./ от Ямбол и К.Д./44 г./ от Несебър. Задържан е и шофьорът на товарния автомобил – македонски гражданин.
При последвалото претърсване на цистерната бил открит специално пригоден тайник, в който се оказали контрабандните цигари – 81 мастербокса от по 50 стека без бандерол с логото “Мерилин”, Суперстар”, “Лондон бридж”, “Карнавал”, “Трокадеро” и др. Установено е, че македонският ТИР е влязъл в страната ни вчера през ГКПП – Станке Лисичково. Според данни на ГД “Гранична полиция”, камионът имал регистрирани 18 влизания в страната през този граничен пункт и по първоначална информация целта на тези пътувания била идентична – контрабанден внос на цигари без бандерол.
В хода на операцията служителите на реда претърсили и дома на родителите на тартора на групата в с. Иречеково. Там те открили цех за обработка на тютюн, пълнене и пакетиране на цигари. Иззети са машина за пълнене на цигари, три сита за пресяване на тютюн, около 50 кг обработен тютюн, заготовки за пакети “Самсон” и стекове “Принос”, около 100 пакета от по 40 грама обработен тютюн и около 100 кутии без бандерол – “Дънхил”, “Марлборо” и “Бенсън енд Хеджис”.
Петимата мъже са задържани с полицейска мярка за 24 часа и срещу тях са образувани досъдебни производства.
Работата по изясняването и документирането на цялостната престъпна дейност на групата продължава.

Отново вчера, служители на “Икономическа полиция” в ОДМВР-Сливен  засекли в момент на покупко-продажба на цигари без бандерол М.Н. /42 г./ и Г.С. /39 г./. В багажника на колата на М.Н. имало още 4000 кутии от контрабандната стока, а в автомобила на клиента му – 3 500. При претърсване в дома на дилъра са иззети други 7 500 кутии цигари “Прециз” и “Йес” без акцизен бандерол. Двамата са задържани за 24 часа в РУП – Сливен, образувано е досъдебно производство.