Престъпна група, ощетявала “Мини Марица-изток” ЕАД, е разкрита в рамките на провеждащата се операция “Сладурите”

Групата неправомерно усвоявала данъчен кредит, чрез партньори във Варна организирала схема за източването на ДДС от държавния бюджет

В Раднево и Стара Загора се провежда специализирана полицейска операция с кодовото име „Сладурите” под ръководството на Окръжната прокуратура. На този етап за 24 часа са задържани трима мъже от Раднево Ж.Ж. /32 г./, С.И. /31 г./ и З.М. /30 г./, предстои повдигане на обвинение по чл. 321 във вр. с чл. 255 и 212.
Неправомерно оформяне като спешни на обществени поръчки за резервни части за трактори е било основното занимание на групата. По първоначални данни, части втора употреба са били доставяни като нови, на многократно завишени цени. Схемата е осъществявана чрез 11 фирми, на които задържаните днес лица били пълномощници. Извършителите са сключвали сделките и са подписвали фактури, като са използвали дерегистрирани по ЗДДС фирми и по този начин са укривали ДДС. Проверява се съпричастността на длъжностни лица от въгледобивното дружество към престъпната схема, в която процедурите по Закона за обществените поръчки са заобикаляни, чрез сключване на множество договори в рамките на 49 хил. лв. и прилагането на Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки /НВМОП/.  Към момента са установени 20 договора на стойност 1 млн. лв. без ДДС, сключени от лицата с Мини  Марица Изток” ЕАД.
От домовете и складовите бази, ползвани от лицата са иззети документи, които доказват, че в периода 2007 – 2009 г. задържаните са осъществили схема за доставка на резервни части за поддръжка на машини и съоръжения на Мини  Марица Изток” ЕАД на завишени цени.
Акцията продължава и в момента.