Премиерът: Нямам коалиция с Първанов

boiko2-1Никаква коалиция нямам с Първанов. Поддържам добрия тон с президента заради държавата. Работим с тази институция, както и с парламента. Това отсече вчера по време на визитата си във Варна премиерът Бойко Борисов по повод изявления на лидера на РЗС Яне Янев. 
Аз поддържам нормални отношения с президента, но не виждам защо трябва да го обяснявам на човек, който ни напусна в най-важния момент, изтъкна Борисов. Той обясни, че не е разчитал на подкрепата на Янев по време на приемането на най-важния закон за едно правителство, какъвто е бюджетът. Тогава РЗС напусна пленарна зала заедно с БСП. Това е лош сигнал, но се надявам да си е взел поука от това и да спре да напада. Нека бъде любезен да не дава оценка и на мен, изтъкна премиерът. Той добави, че ГЕРБ са готови да работят с останалите 9 депутати от РЗС.
Във Варна той бе посрещнат от кмета Кирил Йорданов и група еколози. Те го чакаха с плакати „Господин премиер, да спасим морската градина“. Млада фенка се втурна към Борисов, за да му поднесе бял букет, а той тутакси го връчи на военния министър Николай Младенов, който беше с него. След кратка среща премиер и кмет тръгнаха по ларгото, за да срежат лентата на ремонтиран участък за над 2 млн. лв. Докато се разхождаха, Борисов се загледа по колите от ретро парад на главната улица и хареса червен „Мерцедес“ от 1936 г. Веднага потърси собственика му, за да разбере повече за елегантната машина. Около него се събраха много варненци, а някои трескаво започнаха да звънят по телефоните си с покани – бързо елате, Бойко е тук. „Браво, Бойко“, извика въодушевено негов почитател. Възрастна дама спря Борисов и попита дали ще има коледни пенсии. Догодина през юли, отсече той. Премиерът обеща до месец да осигури скенер за спешна помощ на болница „Света Анна“. 
Борисов увери кмета на Варна и хората, че обещаните 20 млн. от бюджета ще бъдат дадени за инфраструктурата в морската столица. 
С идването на Борисов изчезнаха и уличните кучета, забелязаха варненци. Ларгото беше прочистено вчера старателно от лаещите псета. Борисов и Младенов посетиха военноморската база и разсеяха слуховете, че тя ще се закрие или премести в Бургас. Обичаме ви и се гордеем с вас, каза премиерът на строените матроси. Срам ме е обаче да гледам в какво състояние е базата. До края на мандата ще дойда пак. Ходя там, където съм направил нещо, обеща Борисов. Той с голям интерес изгледа демонстрацията на бойни умения. Премиерът дари матросите с екипи, топки и хилки за тенис. От своя страна вицеадмирал Пламен Манушев, командващ ВМС, му връчи корабен щурвал и почетната шапка на военния флот. Още през януари са опукали парите за неща, които нямат общо с отбраната, разгневи са Борисов. Сега трябва да събираме пари за пушки, фрегати и хеликоптери, каза той. Предстоят тежки решения, ще стискаме зъби, добави и Младенов. Той посочи, че през януари ще има преглед на всички войски. Докато има Варна, ще има и военноморска база във Варна, увери Младенов. 
Кръстина Маринова

в-к Стандарт