Премиерът Бойко Борисов откри пречиствателна станция за отпадъчни води в Бургас

Министър-председателят Бойко Борисов, заедно с министъра на околната среда и водите Нона Караджова и кмета на Бургас Димитър Николов, официално дадоха старт на новата пречиствателна станция за отпадъчни води в бургаския комплекс „Меден рудник”. Съоръжението е на стойност 6,5 млн. евро, но с допълнителните строително-монтажни работи по обекта средствата са достигнали над 10 млн. евро. 75 на сто от сумата е осигурена по програма ИСПА, 25% е национално съфинансиране.

Премиерът Борисов заяви, че бургазлии трябва да се гордеят с придобивката си, тъй като тя е резултат от добрата работа на местната власт. „Виждате къде е административният капацитет – това е четвъртият реализиран проект, който ни дава възможност да се възползваме от европейската солидарност, благодарение на членството ни в ЕС”, изтъкна министър-председателят и посочи София, Враца и Габрово като отличници в работата с еврофондовете. „Неслучайно тази ковачница на кадри, която е местната власт, дава възможност да взимаме хора, които вече веднъж са извършвали такава дейност, да работят в правителството”, подчерт премиерът.Той определиновата пречиствателна станция за отпадъчни води в бургаския комплекс „Меден рудник” като изключително важна, тъй като ще обслужва повече от 90 000 жители на този град.

Министър Нона Караджова поздрави всички експерти от Министерството на околната среда и водите и от община Бургас, които са работили за осъществяването на този проект. „Това е един от малкото проекти по ИСПА, които са реализирани качествено и в срок. Явно тук екипната работа е имала голямо значение”, заяви г-жа Караджова. По думите й тази пречиствателна станция ще осигури по-добро качество на водите в Бургаския залив.