Премиерът Бойко Борисов обсъди с Джон Атанасов ІІ българския принос за връчването на международна награда на името на откривателя на компютъра

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с Джон Атанасов ІІ, който е председател на международния инициативен комитет за връчване на награди в областта на компютърните науки на името на неговия баща и изобретател на компютъра Джон Атанасов. В разговора участва и Владимир Гетов – професор в Уестминстърския университет в Лондон и член на инициативния комитет.

Джон Атанасов ІІ и проф. Гетов информираха премиера Борисов за създадената организация и обсъдиха с него стъпките, които трябва да бъдат предприети съвместно с българското правителство, за да се доведе до край инициативата. В края на 2008 г. България е отпуснала 1 млн. щ. д. за съвместен награден фонд, но средствата са блокирани заради неточности в постановлението на Министерския съвет. Министър-председателят пое ангажимент те да бъдат отстранени, за да се ускори процесът.

Откритието на Джон Атанасов е сложило началото на четвъртата информационна революция в историята на света, а в същото време не се връчват Нобелови награди в областта на компютърните науки. Обособяването на международен медал за постижения в тази сфера ще бъде признание както за приноса на Джон Атанасов, така и на България за развитието на информационните технологии, посочи проф. Гетов, който е и носител на наградата „Питагор” за български учен в чужбина за 2009 г.

Наградите ще се връчват от Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE), водещата в света професионална организация в областта на високите технологии с над 380 хиляди членове в повече от 165 държави. Очаква се при ускоряване на процедурите през м. май да бъде взето решение от Борда на директорите на IEEE за стартиране на номинациите и през следващата година да бъдат връчени първите награди на името на Джон Атанасов.