Прекрояват извънредно бюджета за дефицит

diankov2Министърът на финансите Симеон Дянков изпълни предизборното си обещание и внесе в парламента актуализация на бюджета за 2009 г. Вчера депутатите от ресорната комисия получиха законопроекта, който ще бъде гледан днес на извънредно заседание. С него се променя заложеният за тази година нулев бюджетен дефицит и се записва дупка в хазната от 500 млн. лв. Идеята на кабинета е тези пари да се отделят за социални дейности. Така правителството ще може да осигури и коледни бонуси за чиновници и пенсионери. Финансисти коментираха, че най-вероятно средствата ще бъдат извадени от резерва. 
Междувременно лидерът на БСП Сергей Станишев обвини ГЕРБ, че източва държавните предприятия. Така експремиерът коментира решението на кабинета от сряда държавните дружества да подпомогнат еднократно бюджет 2009. По думите му приетите от кабинета решения за внасяне в бюджета на пари от РВД, „БТ холдинг“, БЕХ и „Български пощи“ ще декапитализират и източат дружествата. В някои случаи решението на правителството е съмнително от законова гледна точка, тъй като по отношение на РВД приходите са необходими за модернизацията и техническата сигурност на полетите над страната.
Според лидера на БСП Дянков не е успял да събере обещаните 700 млн. допълнителни приходи от спирането на контрабандата. Станишев цитира данни на националната статистика, според които приходите за първото полугодие са били 13 млрд. лв., докато за второто полугодие по прогнозни данни ще бъдат 11,5 млрд. лв. 
Боряна Йотова

в-к Стандарт