Прекалената хигиена е вредна за здравето

Микробиолозите от националния институт по здравето в Съединените щати са подготвили доклад, който дава информация за разпространението на микроорганизми в човешкото тяло и по неговата повърхност.

В хода на изследването били взети проби от 20 различни области по телата на всеки от десетте участниците в него. По време на експеримента участниците трябвало да се къпят в продължение на една седмица само със сапун (не антибактериален) и вода. Целта била да се получи картина, която е характерна за средностатистически здрав човек. И въпреки че такива тестове са били правени и преди, американските учени първи провели по-задълбочени изследвания и дори генетични анализи на събраните бактерии.

Въпреки факта, че именно върху участъците от тялото с по-мазна кожа, каквито са челото, носът и рамената, се развиват предимно микроорганизми, предизвикващи акне, биолозите открили най-различни видове бактерии. Влажните зони по тялото, като носната кухина, кожата между пръстите и подмишниците са идеална екосистема за развитието на всички в: бактерии. По своето многообразие и своята гъстота на разпространение на квадратен сантиметър тези области са сравними с тропическите гори.

Сухата кожа, каквато е по горната част на ръката, хълбоците и кожата зад ушите, е най-неподходяща за развитието на микробните колонии.

Като цяло върху човешкото тяло са открити 19 вида бактерии, от 27-те съществуващи. Учените са на мнение, че това изобщо не е повод за притеснение, тъй като повечето от наблюдаваните микроорганизми не са опасни.

Голяма част от тях са абсолютно безвредни, ако няма някакво нараняване в структурата на кожата, а някои дори са полезни и имат протективна функция.

Химичните вещества, използвани в ежедневието за дезинфекция, могат да направят бактериите устойчиви на тези препарати. Ниските концентрации на химичните дезинфектанти предразполагат полирезистентният вече бактерий STAPHYLOCOCCUS AUREUS да се справя с токсичните вещества, а това би допринесло и за още по-изразена устойчивост към антибиотици.

Специалистите са на мнение, че прекомерната употреба на антибактериални миещи и козметични препарати не е желателна. Редовното третиране на кожата с антибактериални продукти може да разруши естествения баланс на микрофлората и да доведе до унищожаване на полезните и неутрални бактерии, а мястото им да бъде заето от болестотворни микроорганизми. Според един от авторите на доклада чистота невинаги е синоним на здраве. /chudesa.net