Президентът Първанов се срещна с председателя на Европейския парламент Йежи Бузек

Президентът Георги Първанов се срещна с председателя на Европейския парламент Йежи Бузек. Това е първата визита на Йежи Бузек в България в качеството му на председател на ЕП.

В началото на срещата Йежи Бузек поздрави президента Първанов и българския народ по повод националния празник – Трети март. От своя страна Георги Първанов изрази признателността си към полската нация за приноса й за освобождението на страната ни.

Георги Първанов изрази също така удовлетворението си от изразената от Йежи Бузек висока оценка за важната роля, която България като страна-членка на ЕС има за развитието и прилагането на европейските политики в областта на енергетиката, разширяването и източното партньорство. Амбицирани сме да участваме и дадем своя принос във формирането на европейската политика във всички области, включително в изработването на стратегията “Европа 2020”, каза още българският президент. “Европа 2020” е важна за България, както и обратното – политиката на България е от голямо значение за бъдещето на ЕС, посочи председателят на Европейския парламент.

Той приветства консолидираната позиция на всички български институции за готовността на страната ни активно да съдейства за успешната реализация на политиките на съюза. Председателят на ЕП подчерта стратегическото значение на България като ключов фактор за оформянето на отношенията на ЕС с неговите съседи на изток, както и за политиката на разширяване.

По време на разговорите беше обсъдена и дискусията за създаването на Дунавска стратегия на ЕС. В тази връзка българският държавен глава посочи необходимостта от изграждането на система за ранно предупреждение и взаимопомощ в случаи на природни бедствия. Георги Първанов призова да се погледне и по-далеч на сътрудничеството по поречието на Дунав – не само като на транспортен, но и като на един цивилизационен коридор във всичките му аспекти, както икономически, така и културни. А заедно с дунавското върви и черноморското сътрудничество и България е готова да бъде активен фактор във формирането на политиката на ЕС в това отношение, каза още българският президент.