Президентът Първанов се срещна с Гюнтер Йотингер – комисар по въпросите на енергетиката на ЕС

Президентът Георги Първанов разговаря с комисаря по въпросите на енергетиката на Европейския съюз Гюнтер Йотингер.

На срещата президентът Първанов изрази увереността си, че участието на Гюнтер Йотингер на предстоящата среща “Енергийна сигурност в широкия Черноморски регион: подход на публично-частното партньорство” ще доведе до ефективни резултати за развитието на европейската енергийна политика.

Георги Първанов посочи, че българските институции имат своята обща позиция по енергийната политика и са заинтересовани да дадат своя принос за защитата на европейската и националната енергийна сигурност.

Държавният глава каза, че българските институции следят внимателно конструктивната дискусия в Европейския парламент за предсрочното затваряне на малките блокове в АЕЦ “Козлодуй” и свързаните с това компенсации за страната ни. Същевременно Георги Първанов заяви, че е неприемливо тепърва да бъде изграждано хранилище за ядрени отпадъци на територията на България. Той добави още, че ще продължат усилията за изграждането на новата българска ядрена електроцентрала, като бъде търсена максимално добре работеща схема за финансиране.

Гюнтер Йотингер оцени високо проведената наскоро среща с българския президент в Брюксел, на която бяха обсъдени стратегическите перспективи за развитието на енергетиката в ЕС, както и потенциала на България да съдейства за укрепването на енергийната сигурност на Европа. Комисар Йотингер предаде на президента Първанов и поздрави от Председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Гюнтер Йотингер заяви пред българския президент, че ще подпомогне усилията на България за европейско финансиране на АЕЦ “Белене”. Той изрази подкрепата си за провежданата от България политика за свързването на газопреносните мрежи на страните от Югоизточна Европа и отбеляза предстоящото подписване на двустранно споразумение между България и Сърбия за изграждането на междусистемна връзка.

По време на разговорите президентът Първанов отново потвърди принципната позиция на страната ни приоритетно да подкрепи изграждането на газопровода “Набуко”, както и да продължи да работи за осъществяването на проекта “Южен поток”, тъй като всеки от тях допринася за увеличаването на енергийната сигурност на ЕС. В тази връзка Гюнтер Йотингер подчерта, че Европейският съюз подкрепя реализацията на всеки проект, който увеличава диверсификацията на коридорите за пренос на енергоресурси към ЕС.