Президентът Първанов проведе телефонен разговор с президента на Македония Георге Иванов

Президентът Георги Първанов проведе днес телефонен разговор с президента на Република Македония Георге Иванов по инициатива на македонската страна.

Георге Иванов благодари за досегашната последователна позиция на България в подкрепа на заявения стремеж на Македония за членство в Европейския съюз и отправи молба за подкрепа за определянето на дата за започване на преговори за присъединяване на Македония към ЕС на предстоящия Европейски съвет през декември.

Българският държавен глава потвърди принципното положително становище на нашата страна за европейското бъдеще на Македония, като подчерта, че подкрепата на България не следва да се възприема като безусловна, а ще зависи от изпълнението от Република Македония на всички критерии за членство, в това число и на принципите на добросъседство и придържане към европейски стандарти в двустранните отношения.

Двамата президенти се договориха за осъществяване през втората половина на декември на отложеното работно посещение на президента Георге Иванов в България.