Президентът Първанов оценява положително възстановяването на дебата по антикризисните мерки

Президентът Георги Първанов оценява положително възстановяването на дебата по антикризисните мерки. Загубихме доста време, поне половин година, така че сега ще трябва да се наваксва. Това заяви държавният глава пред журналисти в Благоевград, където пристигна за юбилейния концерт-спектакъл по повод 60-годишнината на проф. Кирил Костов – заместник-ректор на Югозападния университет „Неофит Рилски“.

Президентът изрази опасение да не се стигне обаче до мерки, които да се сведат единствено до изпълнението на фискалната цел, до балансирания бюджет или един съвсем минимален, близко до нулата дефицит. Според него е много важно да има мерки, които реално да стимулират икономиката.

В отговор на въпрос за приетия от парламента закон за ГМО държавният глава изрази удовлетворение от намереното разумно решение. На този етап успяваме да запазим България чиста от ГМО и да създадем условията за развитието на биологично земеделие, смята президентът. Според него това е станало възможно и в резултат от натиска на гражданското общество, на протестите на многобройни граждански структури, а също и в резултат на изразената позиция на президентската институция за евентуално вето и референдум.