Президентът Първанов връчи Почетния знак на държавния глава на Националната Априловска гимназия в Габрово

Президентът Георги Първанов връчи Почетния знак на държавния глава на Националната Априловска гимназия в Габрово по повод 175 години от създаването й.

Националната Априловска гимназия е първото новобългарско светско училище в страната. Почетният знак бе приет от директора на гимназията Анна Маринова.

“Малко е да се каже, че оттук датира началото на светското образование в България. Оттук датира гимназиалното образование, ако можем да използваме това съвременно понятие”, изтъкна в словото си президентът и добави, че с името на Априловската гимназия са свързани първата училищна библиотека, първият училищен музей, първото училищно пособие. Георги Първанов припомни също така приноса на българския възрожденец Васил Априлов за създаването на училището, на първия учител в него – Неофит Рилски.

В Европа тече бурна дискусия за това как ще изглежда Европейският съюз по Стратегията на ЕС до 2020 година. Основният акцент на тези стратегически търсения на европейците е образованието, отбеляза държавният глава. Той подчерта, че лишена от значителни природни ресурси, страната ни може да успее именно като инвестира в образование и наука.

Президентът Георги Първанов положи цветя на гроба на Васил Априлов в двора на гимназията.