Президентът на ЮАР се извини за извънбрачното дете

Южноафриканският президент Джейкъб Зума се извини за това, че е причинил болка на семейството си и на партията си, като е създал извънбрачно дете, съобщиха осведомителните агенции.

Президентът на Република Южна Африка живее според законите на зулусите, позволяващи многоженство. Той има три жени и деветнайсет деца от четири от петте си брака. След като стана ясно, че от няколко месеца има и извънбрачно дете, 67-годишният Зума бе критикуван, че дава лош пример в страна, която е с един от най-високите показатели за заразени с вируса на СПИН.

Преди седмица местният „Сънди таймс“ писа, че през октомври 39-годишната дъщеря на южноафрикански футболен бос е родила от Зума момиче, три месеца преди той да си вземе трета жена.

Първоначално президентът твърдеше, че това е личен въпрос и отказваше да обясни поведението си, но все пак призна, че е сгрешил и се извини на семейството си, на АНК (управляващия Африкански национален конгрес), на цялата управляваща коалиция. Той каза, че потвърждава привързаността си към „важността на семейството като институция“ и заяви, че разбира реакцията на мнозина свои съграждани, които го обвиняват, че излага страната на присмех със сексуалните си похождения и вреди на каузата за борба със СПИН, след като очевидно не взема предпазни мерки, когато прави секс.

Зума съобщи, че е припознал детето и както повелява традицията на зулусите е изпратил обезщетение на семейството на жената, допълва БТА.

Болните от СПИН в Южна Африка са се заразили главно по полов път. Смята се, че 5,7 милиона, или всеки девети жител на страната, е ХИВ-позитивен./DarikNews/