Президентът купи новините

Никола Саркози иска да подкрепи онлайн-печата с държавни субсидии в размер на милиони. Това предизвика разгорещени полемики – много блогъри упрекват независимите новинарски портали, че по този начин си продават душата.Във Франция те съществуват от близо три години – независимите новинарски портали в Интернет, т.н. Pure Players, които се занимават с информационна и разследваща журналистика само в интернет. Създаденият наскоро Съюз на независимия информационен печат в Интернет наброява междувременно около 40 членове. За сравнително кратко време тези медии не само привлякоха вниманието на френската общественост, а и биват цитирани в прегледи на печата по радиото, както и във всекидневниците.

„Предателство срещу паница грах“

Показателно е, че най-известните новинарски портали са създадени от журналисти, идващи от печатните медии; най-старият портал Rue89 се прави от бивши редактори в Либерасион, съкратени поради свивания на бюджета и инвестирали в портала част от компенсациите си. Че сега предявяват искане за субсидии в размер на 200 000 евро от общо 20-те милиона, които ще бъдат разпределени през следващите седмици, предизвика крайно гневни реакции на френската блогърска сцена.

„Денят, в който Саркози купи печата“, „Предателство срещу паница грах“ – такива са някои от блогърските заглавия. Един от блогърите заявява дори, че това не било нищо друго, освен издигане на нова Берлинска информационна стена в интернет, бункер за професионалната онлайн-журналистика. Това са реакции, в които се долавя и разочарование. Много от онлайн-медиите, поискали държавни субсидии, през последните две години бяха критично настроени към Саркози. Очевиден е страхът, че сега свежо-нахаканият тон и свободолюбивият дух на тези медии ще бъде пожертван заради държавните субсидии. Като се имат предвид обтегнатите отношения между президента и френския печат, както и доволно нескритите опити на Никола Саркози през последните две години да упражнява натиск върху френските медии, дори да ги контролира, блогърите явно са загрижени, че ще изгубят още от свободата си.

Субсидиите – гарант за многообразието?

Не само въпросните онлайн-медии се съмняват, че този страх е оправдан. Пленел, шеф на „Медиапарт“, изтъкна, че е прекрасно да не се приема нито цент от държавата, но и медиите не бива да се отнасят мазохистично към себе си. В крайна сметка благодарение на държавните субсидии се гарантира многообразието на новите медии. Истинският проблем за независимостта на френския печат е другаде. Той се състои в това, че повечето печатни медии в страната се финансират всъщност от оръжейни концерни, които изцяло зависят от държавни поръчки, ще рече от благоволението на правителството./deutsche welle/