Президентът Георги Първанов се срещна с Ядранка Косор

Президентът Георги Първанов се срещна днес с министър-председателя на Република Хърватия Ядранка Косор, която е на еднодневно официално посещение в България.

Българският държавен глава подчерта пред Ядранка Косор увереността си, че отношенията между България и Хърватия ще придобият нов смисъл след присъединяването на Хърватия към Европейския съюз. Потвърждавам категоричната подкрепа на България за членството на Хърватия в ЕС, така както ви подкрепяхме и за членството в НАТО, посочи българският президент.

Ядранка Косор изрази пред Георги Първанов признателността си за последователната и принципна подкрепа от страна България за реализацията на европейската перспектива пред Хърватия. Имам пред вид и опита, който България сподели от собствения си път на преговори за присъединяване към ЕС, допълни тя.

Ядранка Косор посочи, че преговорите за присъединяване на Хърватия към ЕС са във финалната фаза и подчерта, че успешното им приключване е водещият приоритет на всички хърватски институции. Водим тези преговори с убедеността, че те са в интерес на хърватския народ, каза тя и изрази надеждата си, че усилията на хърватското правителство за борба с корупцията и изпълнението на критериите по преговорна глава 23 („Съдебна система и основни права”) ще бъдат оценени от Европейската комисия. Президентът Първанов изрази високата си оценка за конструктивната позиция на Хърватия за пълноценно сътрудничество с Международния съд в Хага.

По инициатива на Георги Първанов бе обсъдена идеята за среща на представители на научните среди от двете страни, на която да бъде очертана визията на региона в контекста на изработването и приемането на стратегия “Европа 2020”. Разширяването на ЕС е ключова тема, но не бива с нея да се изчерпва отношението към района на Балканите, изтъкна българският президент.

Георги Първанов и Ядранка Косор взаимно споделиха виждането, че отличният политически диалог на всички равнища благоприятства укрепването и разширяването на двустранния стокообмен. Същевременно двамата отбелязаха и необходимостта от създаването на допълнителни стимули за насърчаването на двустранните икономически контакти в условията на финансова криза. Ядранка Косор приветства предложението на българския президент двете страни да продължат и задълбочат сътрудничеството си за реализацията на стратегически инфраструктурни и енергийни проекти. Георги Първанов изрази надеждата си за по-скорошната реализация на идеята за откриването на пряка въздушна връзка София-Загреб.