Президентът Георги Първанов се срещна с Ив Льотерм и Жан-Клод Юнкер

В третия ден от работното си посещение в Белгия и Люксембург президентът Първанов се срещна с министър-председателя на Кралство Белгия Ив Льотерм и с министър-председателя на Великото Херцогство Люксембург Жан-Клод Юнкер.

След срещата си с Ив Льотерм президентът Първанов отговори на въпроси на българските журналисти.

Георги Първанов посочи, че по време на разговорите си с Ив Льотерм е била изразена подкрепата на България за приоритетите на бъдещото председателство на ЕС – реформа във взаимодействието на европейските институции и ревизия на Лисабонската стратегия, с оглед на подготвянето на нова стратегическа концепция за съюза с акценти образование и наука, енергетика и климат.

Президентът отбеляза, че на срещата са били засегнати редица въпроси от дневния ред на България, ЕС, Балканите.

В отговор на въпрос дали се възприемат позитивно постигнатите резултати по механизма за сътрудничество и оценка в сферата на правосъдието и вътрешните работи, Георги Първанов посочи, че страната ни е защитила позицията си с достатъчно сериозни аргументи и припомни изразените оценки и становища на посланиците от европейските страни в България.

Запитан дали оценката за готовността на България да бъде приета в еврозоната ще бъде повлияна от съществуващите икономически проблеми в редица европейски страни, президентът изтъкна, че решението за присъединяването ни към еврозоната е преди всичко политически въпрос и добави, че очаква да има и конюнктурно влияние.

Георги Първанов заяви, че в контекста на енергийната сфера е бил обсъден и въпросът за приобщаването на Белгия към проекта за пренос на компресиран газ от Азербайджан към България. В тази връзка президентът отбеляза, че при разговорите си с ръководството на компанията “Солвей” е бил поставен и въпросът за разработването на ново солно находище, тъй като солните каверни са подходящи за съхранението на природен газ.

Президентът Георги Първанов се срещна с министър-председателя на Люксембург и председател на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер.

След края на срещата с българския държавен глава, министър-председателят на Люксембург Жан-Клод Юнкер заяви, че процесът по присъединяване на България към еврозоната е в ход, но страната ни трябва да докаже, че постигнатите вече резултати могат да се поддържат и са дългосрочни по характер. Жан-Клод Юнкер добави, че гледа с оптимизъм на перспективата за присъединяването на България към ERM II.

По-късно президентът Георги Първанов откри барелеф на Св. Св. Кирил и Методий в сградата на Ньомюнстерското абатство в Люксембург, където на 25 април 2005 г. е подписан Договорът за присъединяване на България към Европейския съюз.