Президентът Георги Първанов се среща с министъра на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу

Президентът Георги Първанов се срещна с министъра на външните работи на Република Турция Ахмет Давутоглу.

Отношенията между България и Турция са основани на принципите на откритост и откровеност, двете страни си сътрудничат активно и в рамките на многостранния диалог, изтъкна по време на срещата президентът Георги Първанов. Важен е стремежът и на двете страни съществуващите проблеми да бъдат разрешавани в дух на взаимно разбирателство, добави българският президент и отбеляза работата на Смесената експертна комисия, създадена след последната му визита в Турция, която търси решения на взаимноизгодна основа.

Георги Първанов и Ахмет Давутоглу определиха като първостепенен акцент на двустранното сътрудничество енергетиката и подчертаха в тази връзка възможността на двете страни да участват в реализацията на газопровода “Набуко”. Българският президент подчерта и необходимостта от развитието на проекта по изграждането на връзка между газопреносните системи на двете страни, както и на доставката на втечнен газ от Катар през Турция за България.

Георги Първанов постави отново въпроса за положително решаване на проблема с българските екзархийски имоти, както и за обезщетяване на тракийските бежанци. Президентът изрази удовлетворение, че по време на посещението на българския премиер в Турция е изчистена позицията по проекта за язовир на р. Тунджа. Държавният глава посочи също желанието на нашата страна църквата „Св. Стефан“ да бъде предложена за паметник на културата на ЮНЕСКО, а България да направи подобно предложение за “Джумая джамия” в гр. Пловдив.

Ахмет Давутоглу предаде на Георги Първанов поканата на президента на Турция Абдуллах Гюл за участие в срещата на върха по културните коридори в Югоизточна Европа и потвърди готовността на президента на Турция да направи посещение в България през октомври тази година.