Президентът Георги Първанов награди с висши държавни отличия дейци на културата и науката

В деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, на церемония в Гербовата зала на “Дондуков” 2, президентът Георги Първанов връчи висши държавни отличия на изтъкнати дейци на културата и науката.

С орден “Стара планина” – първа степен, за изключително големи заслуги в областта на културата и изкуството беше удостоен Атанас Ванчев дьо Траси. В словото си държавният глава посочи приноса на Атанас Ванчев дьо Траси за превеждането на поезията на Христо Ботев и Никола Вапцаров на френски език.

С орден “Стара планина” – първа степен, беше удостоен Стефан Димитров. Президентът Георги Първанов заяви, че Стефан Димитров е заслужил признание и като композитор на естрадна и филмова музика, и като ръководител на български медии.

С орден “Стара планина” – първа степен, беше награден Стоимен Стоилов, а с орден “Св. св. Кирил и Методий” – първа степен – Георги Лечев и Захари Петров. Георги Първанов заяви, че творбите на тези български художници се намират в най-известните световни галерии и че днес обществото ни отдава признание към техния талант, така както това вече е било направено в чужбина.

С орден “Св. св. Кирил и Методий” – огърлие, за особено значимите й заслуги за развитието на балетното изкуство беше удостоена Фео Мустакова. Георги Първанов подчерта, че Фео Мустакова е една епоха в съвременния балет в България, чиято балетна школа има над 60 годишна история.

С орден “Св. св. Кирил и Методий” – първа степен, беше награден професор Марин Маринов за големите му заслуги към Република България в областта на образованието и науката и по случай неговата 80-годишнина. Президентът Първанов отбеляза, че проф. Маринов е един от българските учени, който има значим принос към иновативната наука и развитието на българската икономика.

С орден “Св. св. Кирил и Методий” – първа степен, беше награден архитект Иван Попов. Президентът подчерта, че архитект Попов, създал благоустройствените планове на Пловдив, Сливен и други градове, е един от основателите на урбанистичната школа в България

С орден “Св. св. Кирил и Методий” – първа степен, беше удостоен проф. Йордан Йорданов. В словото си президентът изтъкна заслугите на проф. Йорданов като ръководител на Антропологичния институт към БАН, както и приноса му за възстановяването на образите на българските царе Самуил и Калоян.

С орден “За гражданска заслуга” – първа степен, за особено значимите й заслуги в обществения живот на Република България и изключителния й принос за развитието на международното синдикално сътрудничество посмъртно беше удостоена Гергина Такова-Минчева. Отличието прие дъщеря й проф. Минчева.

Един народ е безсмъртен само тогава, когато съхранява своите духовни и културни ценности, заяви от името на наградените Атанас Ванчев дьо Траси. Тези отличия ни задължават да пазим с трепет и безгранична обич свободата на нашата мила България, чистотата и красотата на нашия древен и свещен език, добави той.