Президентската институция организира традиционния абитуриентски бал за деца, лишени от родителска грижа

В Дом № 2 на резиденция “Бояна” за девети пореден път президентската институция организира абитуриентски бал за деца, лишени от родителска грижа. Близо четири хиляди момчета и момичета са били гости на държавния глава и съпругата му в последните години.

Тази година гости на президента Георги Първанов и госпожа Първанова бяха 299 абитуриенти, 175 момчета и 124 момичета, от 53 специализирани домове, общински институции и училища за предоставяне на социални услуги на деца, лишени от родителска грижа.

Президентът и г-жа Първанова откриха традиционната социална, образователна и трудова борса. В словото си държавният глава изрази признателността си към фирмите, които въпреки икономическата криза осигуряват възможности на младите хора да започнат работа и да усъвършенстват уменията си. Важно е младите хора като вас, които напускат училищната скамейка, прекрачват тази заветна граница на 18-19 години и влизат реално в живота, да го направят с летящ старт – да не се лутат, да не търсят дълго време работа, посочи Георги Първанов.

Абитуриентите подариха на президента Първанов картина на “Св. Георги Победоносец”.

На откриването присъстваха заместник-министърът на здравеопазването Десислава Димитрова, председателят на Държавната агенция за закрила на детето Надя Шабани, заместник-изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Николай Николов, заместник-изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане Янита Манолова, кметът на община Перник и член на УС на НСОРБ Росица Янакиева, председателят на Съвета на ректорите на висшите училища в България и ректор на УНСС проф. Борислав Борисов, представителят на УНИЦЕФ за България Таня Радочай и др.

В рамките на церемонията по откриването държавният глава връчи на почетния консул на България в Кипър Вакис Лоизу Почетния знак на президента на Републиката. Вакис Лоизу получи отличието за изключителната обществена и социална ангажираност към развитието и утвърждаването на благотворителни инициативи за български деца, лишени от родителски грижи, и за особените заслуги за развитието на взаимоотношенията между България и Кипър.

Държавният глава припомни в словото си, че Вакис Лоизу е организирал отдиха на десетки български деца, лишени от родителски грижи, възможността да посетят Кипър и благодари за готовността му отново да приеме български деца. Георги Първанов предложи кипърски младежи да се включат в летните археологически бригади, организирани от движението “Съхрани българското” под патронажа на Президента.

След официалната церемония президентът и съпругата му заедно с абитуриентите разгледаха борсата.

Със свои щандове в трудовата борса участваха най-големите работодателски съюзи и организации – Българската търговско-промишлена палата, Българската стопанска камара, Асоциацията на индустриалния капитал в България. В борсата се включиха членуващи в тези организации фирми, желаещи да наемат младежи на работа. Както и в предишни години и независимо от трудностите на кризата, бяха представени големи фирми от областта на строителството, които са членове на Камарата на строителите в България.

За първи път тази година в борсата участваха ръководството и представители на Националната занаятчийска камара.

За поредна година в борсата участваха експерти от Министерството на отбраната, които представиха възможностите за професионална реализация в Българската армия.

Свои щандове на образователната борса откриха 23 висши училища. Както и досега, Сдружението “Кандидатстудентска борса” осигури специално за борсата представянето на висши училища от цялата страна.

Държавният глава и г-жа Зорка Първанова проведоха и традиционната среща с ръководителите на домовете и училищата. В нея участваха и представителите на институциите, общините, бизнеса, учебните заведения, неправителствените организации, участващи и в борсата.

За празничното настроение на младежите както всяка година се погрижиха Слави Трифонов и Ку-Ку Бенд. Безвъзмездно в концерта за абитуриентите участваха също известните български музиканти Графа, Емануела, Тони Стораро, DJ Тишо.

Спонсори през тази година бяха KFC и Dunkin’Donuts, “Феникс 94” ООД, “Лейди София”, “Арома” АД, “Макдоналдс-България” ЕОД, “Идеал Стандарт-Видима” АД, “Идеал Стандарт България” АД, “Виктория уникат” ЕООД, Бутилираща компания “Горна баня”, “Елаците-Мед” АД, “Винпром Пещера” АД, “Флавия” АД, хотел “Хемус”, “Йотов и син” ООД, НИКМИ АД, ЕТ “Стил-99-Банкови” АД, Главболгарстрой Холдинг АД, “Пластик 333” – Колев и сие СД, “Арина Кетеринг”- ЕООД, Обединена българска банка АД, Централна кооперативна банка – ЦУ АД, КРИТ ЕООД, Геотехмин ООД, Газстроймонтаж АД, Анжелина ЕООД, Енерджи груп 2003 ЕООД, Тандем В ООД, Хепи ЕАД, Уникредит – Булбанк АД, ДЕА-2004 ООД, Весика ООД, Икор България ООД, Кесъл шуус ЕООД, ЕТ БА-Супер – Борислав Абрашев, Кенар ЕООД, Електрогец ООД, Васил Петров Цигов, Веска Борисова Рангелова, Васил Кирилов Зафиров, хотел „Родина”, ЕТ Ади – Пенка Чукова. Фризьорите от салоните на „Стилист Капанов” се погрижиха за прическите на младежите.