Представители на всички парламентарни политически сили във взаимодействие с гражданското общество ще работят за създаването на мемориал в столицата в памет на учредителите, положили основите на съвременна България

По предложение на председателя на Народното събрание Цецка Цачева Председателският съвет на парламента реши да бъде съставена група от представители на всички парламентарно представени политически сили, която във взаимодействие с гражданското общество да предприеме стъпки за създаване на мемориал в столицата в памет на учредителите, положили основите на съвременна България.

В началото на пленарното заседание на 10 февруари 2010 г. председателят на Народното събрание Цецка Цачева направи обръщение по повод 131-та годишнина от откриването на Учредителното събрание – 10 февруари 1879 г.

Тя припомни, че преди 131 години на днешния ден във Велико Търново е свикано Учредителното народно събрание. С него е поставено началото на изграждането на съвременната българска държава. Представители на българския народ, събрани в старата столица, приемат Търновската конституция – първият български Основен закон, заяви още Цецка Цачева.

Председателят на парламента  припомни, че намерението за създаване на мемориал в памет на учредителите е заявено в Обръщението на парламента към българския народ по повод 130-та годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция. Днешният ден именно е поводът да потвърдим воля и желание на народните представители от 41-то Народно събрание да реализираме тази достойна и благородна инициатива, допълни Цецка Цачева.

През изминалата 2009 г. Народното събрание на Република България достойно и с дълбока почит отбеляза 130-та годишнина на великото дело на бащите-учредители, припомни Цецка Цачева. Нека и днес – на тази паметна дата, ние, депутатите от 41-то Народно събрание, се преклоним пред онези големи личности, които проправиха пътя на страната ни към модерната европейска държавност, призова тя.