Председателят на парламента Цецка Цачева разговаря с младежите, спечелили първо място на конкурса на Европейския парламент „Евроскола”

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева разговаря на 22 февруари 2010 г. с българския отбор, който спечели първо място на официалния конкурс за ученици на Европейския парламент „Евроскола” в Страсбург. На форума, в който участваха млади хора от 22 европейски страни, България беше представена от ученици и преподаватели от Профилираната гимназия с изучаване на чужди езици „Свети Методий” в София.

Ученичката Десислава Лазарова разказа на председателя на парламента за посещението на отбора в Европейския парламент през януари и отбеляза, че там младежите са научили много неща не само за Европарламента, но и за самите себе си. Тя уточни, че в рамките на конкурса младите хора са били разделени в шест групи, в които са дискутирали актуални за Европейския съюз теми – бъдеще в Европа, борба срещу бедността и социалната изолация, околна среда и климатични промени, политика на заетост, безработица и демокрация. След това излъчените президент и протоколчик на всяка от шестте групи са представили доклад в пленарната зала на Европейския парламент пред всички участници в конкурса. Двама протоколчици и един президент са били представители на българския отбор, а докладът по темата „Борба срещу бедността и социалната изолация” е първият „приет” документ в Европейската година за борба срещу бедността и социалното изключване – 2010”.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева подчерта, че й е изключително приятно да се среща с млади и вече успели хора, защото най-ценният капитал на България са децата. Имах възможност да се срещна с успели информатици, математици, спортисти, с деца, които покоряват високи върхове в изкуството, всеки в сферата, в която е решил, че има 1 процент талант, за да започне да надгражда с 99 процента труд, посочи тя и допълни, че тези младежи трябва да получат подкрепа от институциите и гражданското общество.

Не трябва да губите този хъс, този заряд, който сте получили в Страсбург, защото политиката това е всеки един от нас, обърна се Цецка Цачева към младежите. Ще бъда много щастлива, ако този интерес към Европейския парламент, провокира и интереса ви към нашия национален парламент, защото тук е не по-малко интересно и това, което сте видели, че се случва в Страсбург, се случва и в Народното събрание, заяви тя и добави, че младежи са много чести гости на парламента. Председателят на Народното събрание пожела на учениците да са здрави и да използват ползотворно всеки час в училище. Много ще се радвам, ако скоро се срещнем с вас, като членове на Народното събрание, а след това и на Европейския парламент, заяви Цецка Цачева.

Председателят на Народното събрание връчи на учениците почетен плакет „130 години Народно събрание”.