Председателят на Народното събрание Цецка Цачева откри в парламента изложба „Плевенски художници”

narodno sabranieПредседателят на парламента Цецка Цачева  откри  на 9 декември 2009 г. в Клуба на народния представител изложба „Плевенски художници”. Представянето на експозицията в Народното събрание е сред проявите по повод отбелязването на 10 декември – Ден на признателността на гражданите на Плевен към загиналите за неговото освобождение и 132 –та годишнина от Плевенската епопея.

Председателят на Народното събрание подчерта значимостта на датата 10 декември за изхода от Руско-турската освободителна война, а оттам и за всеки българин. Тя посочи, че Художествена галерия „Илия Бешков”, която организира експозицията, не се нуждае от представяне, защото има своето постоянно и челно място в развитието на съвременната българска култура. Представянето в парламента на произведенията на изявени плевенски творци  е продължение на добрите традиции тук да гостуват водещи художествени галерии от цялата страна, посочи Цецка Цачева и пожела успех на изложбата.

Експозицията представя живописни платна, графика и скулптура. Сред тях са творби на художниците Иван Велчев, Петър Мичев, Сашо Камбуров, Петко Петков, Огнян Кузманов, Хинко Хинков, Юрий Буков и графиците – Мирослав Минчев, Александър Сахатчиев, Петя Любенова. Със свои скулптури участват Кирил Мескин, Константин Симеонов, Невелина Янакиева, Убавка Тончев, Цветослав Преславов.
Изложбата показва разнообразието от стилове и художествени пристрастия на модерния българин, трайно свързан с традициите на миналото.
Гости на откриването бяха кметът на Плевен Найден Зеленогорски и областният управител на Плевен Иван Новкиришки.