ПРАВИТЕЛСТВОТО ОТМЕНЯ БОНУСИТЕ ЗА ЧИНОВНИЦИТЕ, РАБОТЕЩИ С ЕВРОФОНДОВЕ

Euro_banknotesПравителството ще отмени днес постановлението за допълнително стимулиране на служителите по еврофондовете. Така те ще останат само с двойни заплати, но без бонуси, коментира „Дневник“.

Вносител на предложението е вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, а мотивът му е икономия на средства. Чиновниците обаче ще продължават да взимат по още една заплата като допълнително възнаграждение, като средствата за това са от предвидената техническа помощ по оперативните програми или републиканския бюджет.

Допълнителното материално стимулиране на работещите с еврофондовете беше въведено през миналата година по предложение на тогавашния вицепремиер Меглена Плугчиева. Според него чиновниците имаха право да получат до 6 месечни заплати за полугодие.

През април кабинетът „Станишев“ одобри бонуси за около 3.4 млн. лв. на 1500 служители, като средно на човек се падаха по 2000 лв. Около 1.5 млн. лв. от бонусите бяха за сметка на бюджета, а останалите 1.9 млн. лв. от мярката за техническа помощ по отделните оперативни програми.