Правителственият портал за е-услуги вече с информация за вдигнати от „паяк” коли

Голям размер

Четири нови услуги, свързани с паркирането и придвижването в София вече са достъпни от правителствения портал www.egov.bg. Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Първан Русинов показа пред журналисти днес как при неправилно паркиран автомобил в София, собственикът  може да разбере от единната платформа за електронни и административни услуги на кой наказателен паркинг е преместена колата му. Информацията се получава веднага, като съдържа и карта на търсения район. Услугата е безплатна и не изисква електронен подпис. Онлайн справката пести време и ресурси – по данни на Центъра за градска мобилност поне 200 автомобила на ден се преместват принудително заради неправилно паркиране.

За улесняване на придвижването, от портала може да бъде направена проверка в реално време за най-краткия маршрут с градския транспорт, както и справка за събития, които оказват влияние на пътната обстановка на територията на столицата. Възможността за паркиране в синя зона е четвъртата услуга, която бе показана. Бързо и удобно по електронен път може да бъде подадено искане за урегулиране на режима за паркиране.

Инициативата е пример за поредната стъпка в посока всеобхватно прилагане на Закона за електронното управление, защото към единния портал и система на електронното управление е интегриран доставчик на обществени услуги, който не е част от администрацията.

Новите четири услуги са разработени от Центъра за градска мобилност на Столична община. Тяхното интегриране в правителствената платформа е пример за успешно партньорство между изпълнителната и местната власт, заяви Първан Русинов по време на представянето. Така порталът предлага вече 21 е-услуги в тестов режим.