Правилата на добрия вкус

Всяка жена се стреми да изглежда добре, но не на всички им се отдава. Постоянно се случва да виждаме по улиците дами, които не са се справили с тази задача и изглеждат ужасно безвкусно и все едно копирали една от друга облеклото си. Цветовият хаос и несъот­ветствието в стиловете могат да хвърлят в депресия все­ки моден дизайнер. Всяка жена, вместо да се хвърля сляпо към всичко, което е на мода в момента, трябва първо да прецени дали то отговаря и подхожда на външният и вид. Стараите се да развиете вкуса си, а не да разчитате, че парите ще ви купят най-подходящото за вас облекло. Ето 10 правила, които трябва да спазвате, за да си личи, че сте жена с вкус.

1. По-малко, но по-добре!
Във всеки гардероб има дрехи, които изобщо не си подхождат. Предпочитайте костюмните комбинации. Но не тези строги, класически костюми, от които разбира се трябва да има в гардероба ви. Из­берете дънки, подходяща блуза, пуловер, яке, сако. След това идва ред на обувките, чантата, аксесоарите. Не е никак лесно те да са в различен стил и да не подхождат на дрехите. По-добре в гардероба си да имате по-малко неща, но да са подбрани правилно, а не смесица от всякакви боклуци.

2. Качество и още веднъж качество!
Когато ви е възможно отделяйте пари и си купувайте качествени дрехи и аксесоари. Спе­циалистите препоръчват: „по-мал­ко, но по-качествено“. Известна е английската поговорка: ,;Не съм толкова богат, за да купувам евти­ни вещи“. Поначало качествената вещ не може да бъде евтина и служи по-дълго време. Но удоволстви­ето от нея е много по-голямо от обикновената конфекция. В никакъв случай не комбинирайте скъпото с евтини и некачествени облекла, това ще направи вида ви меко казано смешен.

3. Световната линия!
Разбира се не може да минем без някоя по-евтина дрешка, но не трябва да ги смесваме със скъпите. Прос­то следвайте едно лесно правило – скъпото със скъпо, евтиното с ев­тино. Е, разбира се, възможни са най-различни финансови варианта. Всичко е въпрос на избор.

Специалистите обаче съвет­ват жените в никакъв случай да не прави икономии при бельото, обув­ките, пуловера и козметиката. Разли­ката веднага се набива на очи.

4. Доверявайте се, но прове­рявайте!
Модата може да ви навреди ужасно понякога. Всички сме виждалли пълни жени, облечени в тесни цветни панталони и впити блузки и то защото било модерно. Как да им се обясни, че модните пантало­ни могат да си позволят само те­зи, които имат дълги крака и иде­ално тяло.

Не следвайте сляпо модата и проверете дали това, което се прелага ще ви подхожда. На подиума се показва модната тенденция, а след това всяка жена трябва да се приспосо­би най-добре към нея. Но ако не се възприемате, по-добре зарежете модата и се доверете на личния си вкус. Модната вещ не е та­зи, която залива магазините, а ко­ято ви подхоЖда, подчертава ин­дивидуалността ви.

5. „На вкус и цвет товарищей нет!“

Най-ясно си личи липсата на вкус по цветовите комбинации. Червена пола с лилава блуза и жълто сако може да предизвика главоболие у околните. Затова обръщайте голямо внимание на цветовете. Често пъти, без дори и да е модерно, хо­рата, особено в по-хладните дни, предпочитат черния и сивия цвят в ежедневието си, да но на вас например не ви отива на лицето. Значи ще предпочетете нещо друго. Дрехата с моден цвят не ви прилича – просто се примирете. Може би аксесоарите по някакъв начин ще компенсират това ра­зочарование. Най-лесни­ят начин да определите каква же­на сте е да установите към кой тип сезон принадлежите – есен – зи­ма – пролет – лято.

6. Това, което не се вижда!
Стигнахме до бельото, то прави жената женствена и сексапилна. Затова не избирайте набързо тази част от тоалета си. Мнозина смятат, че не е важно бельото, а връхното облекло. От това мнение много страдат чорапите и чорапогащниците. Икономи­ята често пъти кара жената да обува под панталона и дългата по­ла доста неугледни изделия. Последователките на Коко Шанел смя­тат, че това е недопустимо и зна­ят, че качеството на бельото на­мира отражение в очите ни. Ако под дрехите ви сте облякла фино боди и обула тънки чорапи – най-строгият костюм ще добие неуло­вима сексуалност. Излишно е да се каз­ва, че дори всекидневният сутиен трябва да е чист и красив. Почне ли да се отпуска и разтяга или загуби цвета си, изхвърлете го. Това не е дълготраен пред­мет и не искайте от него такава преданост.

7. Гвоздеят на програмата!

Слабостта на жените – обувките. Те ни носят удобство, ком­форт и красота. Обувката придава завър­шеност на образа и е като елемент на декорация. С обувките се подчертава костюмът, замаскира се ръстът, удължават се краката, пре­дизвиква се интерес у околните. Не правете компромиси с качеството при избора на обувки, може да си спестите много проблеми. Качестве­ните обувки служат дълго, изглеждат красиви и не уморяват стъпа­лата. И помнете, че ще видите някои астрономически цени не само заради качеството, а и заради името на производителя – те просто са измислени да покри­ят амбициите на купувача.

8. Капка изисканост!
Парфюмите в никакъв случай не трябва да се определят като „глезотия“. Те са първа необходимост, особено за жената. По отношение на парфюмите жените се разделят на две категории: такива, които цял живот ползват само една и съща марка и другите, които обичат да експе­риментират и променят марка­та. Запомнете, няма евтин хубав парфюм. Всяка Жена трябва да може да си позволи поне един малък флакон от любимата миризма. Много е важно да го подберете правилно. Миризмата е нужно да бъде в хармония с вас, а не да съществувате отделно. Дори и правилно подбраният парфюм може да ви изиграе лоша шега, ако се окъпете в него и задушите околните, слагайте само на няколко места. След като парфюмът е качествен, той ще се усеща и от няколко капки.

9. Принципът на съответ­ствието!

Преди да облечете нещо, помислете къде ще ходите с тези дрехи. Трябва да се съобразите и с другите, които ще присъстват там Не­съответствието на облеклото ви ще ви направи уязвима. Нужно е облеклото да бъде в синхрон с обстановката. Разбира се, че спортните дрени не подхождат на официална вечеря, но и за приятелски рожден ден не трябва да сте с официална рокля и високи токчета. Затова е смешно, когато видите жена със скъпо кожено палто в трамвая.

10. В хармония със себе си!

Всеки детайл от тоалета ви може да бъде „фотографиран“ само от взискателен женски поглед. Мъжете по-скоро се ориентират дали харесват или не нещо, отколкото дали нещата си подхождат и са модерни. Вие сте облечена по последния пи­сък на модата, а той въобще не ви приема като някакво чудо на при­родата. Главното е как стои дреха­та, а не кой я е шил. Добро изисква­не е облеклото да хармонира на нас­троението, темперамента, го­дишните времена, околната среда и социалния статус. И само тога­ва то ще изпълни своята основна задача да ви направи прекрасни, же­лани и неповторими. /Мамита БГ