По-евтино ли се пазарува в чужбина?

Когато човек живее в България и почти не излиза никъде в чужбина, всички цени на стоки и услуги му се виждат някак нормални.

Просто, защото е свикнал с тях. Зачестят ли обаче пътуванията зад граница, туристът вече е в състояние да прави сравнения и оттам да си вади съответните изводи от коя държава какво може да си купува на сметка. Закупените стоки от чужбина хем излизат по-евтини, хем са единични бройки за страната и няма да ги носи и съседката, за да ви дразни нарочно. Освен това ще са и качествени. Дори на етикета да стои надписът „Made in China”, то със сигурност ще знаете, че това са качествени китайски стоки, поръчани от световноизвестни марки, а не боклуците, които незнайно защо идват при нас – тук в България само…. за един лев. И ако все пак се случи да купите от Австралия или Америка стока с етикет „Китай”, то нищо чудно да се окаже, че е произведена там по поръчка на Диор или Лагерфелд. Ако свалите найлона на подобна стока у, нас най-вероятно ще се убедите веднага – от нея ще висят конци – в най-добрия случай, а в най-лошия – бримките ще са повече от здравите части на някоя плетена дреха.

По цял свят, а напоследък и у нас, най-предпочитаните месеци за масови покупки са януари-февруари и юли-август заради сериозните отстъпки, които правят повечето магазини. Но колкото и мащабна да е самата разпродажба, пак не може да стигне парите, за които предлагат стоката в много страни. У нас даже родните производители, да не говорим за прекупвачите, не смеят да смъкнат цената толкова, колкото колегите им в Западна Европа, Америка и Австралия. Българката като че ли обича да остане поне с впечатлението, че е на далавера при покупката, макар да знае, че в страната примерно „голяма разпродажба от 50 до 70 на сто” значи сваляне на печалбата от даден продукт обикновено до 50%.
В Австралия при новогодишна разпродажба на детски дрехи цената им може да падне до 3 $ или 6 $, като австралийският долар се разменя за около 1,16 лв. Така хубава дрешка излиза между 4 и 8 лв., което тук не може да се случи и в най-добрите сънища на родителите.

Ако все пак сте маниаци на тема маркови облекла и от фирмените детски магазини от страната на кенгурата и коалите може да обзаведете децата си доста по-евтино от тукашния „Бенетон” или „Лапин” например. При това стоките от „Pamkin Patch”, предназначени за възрастта от 0 до 16 г., можете да видите да се носят само в Австралия, Америка или Нова Зеландия. А сумата, която ще дадете за всяка покупка поотделно, надали ще надхвърли 20 – 25 австралийски долара, но по време на промоциите. Пазаруването в големите молове става празник по това време за майките на този континент, които обикновено имат по три-четири деца. За тях е непозната тукашната традиция – износване на дрехи от по-голямото дете. Пак от Австралия маниаците на тема мода ще могат да се снабдят с оригинални рокли , панталони и блузи от най-новите колекции на „Guess” примерно на цени между 45 и 60 долара, но само за месеците декември и януари.

Хранителните продукти на континента имат сходни цени на нашенските, и то отпреди две години. В родината на кенгурата и коалите марковите часовници, диамантите, големите черни перли могат да се купят доста по-евтино за европейските представи. Това особено важи за диамантите, тъй като континентът имал много запаси. Въпреки това златните бижута с този ценен камък имат друг малък недостатък – златото им е 9-каратово. Можете да се сдобиете със съвсем приличен златен пръстен с диаманти за сумата от 100 австралийски долара или изчислено за по-лесно – за 116 български лева. Бижутери пазаруват направо от туземци гмуркачи, които все още живеят на островите наоколо, големи черни перли и ги изкупуват на безценица. За съжаление не е вярно това от приказките и легендите как местните аборигени можеш да ги залъжеш с нещо лъскаво, като стъкълце например, и да го размениш с което ти трябва. И те са се изхитрили явно през последните няколко десетилетия /все пак Австралия е много млада държава!/ и си знаят интереса. За щастие на купуващите директно от тях, не знаят реалната цена на големите черни перли.

В САЩ пък от големите молове ще сте на сметка да пазарувате пък по-евтини дрехи за по-големите възрастови групи. Отделни единични останали маркови аксесоари и модни облекла могат да се намерят в магазините от веригата „Маршал” или „Рос”. При това американките са често по-едрогабаритни и най-добрата новина е, че обикновено останалите бройки дрехи са точно като за вропейки – от размерите S и по-рядко M. Подобна „глезотия” има цена от 12 до близо 25 американски долара. Ако не държите да разкарвате по себе си из България такива единични етикети можете да си пазарувате от всеки магазин пак за добра сума от наша гледна точка. Пък и със закупените облекла от Австралия и Америка ще бъдете първите в крак с новата мода, тъй като лятото като сезон там изпреварва горещините у нас поне с едно годишно време. Поне с 5 или 6 чифта дамски обувки трябва да се върнат от Америка жените, които имат път натам. В крайна сметка един чифт на другия край на света може спокойно да ви струва два или дори три пъти по-скъпо у нас – даже да предпочитате българското и ако не говорим за сандалки или чехлички от Китай за два или пет лева. Дори американците не обичат да дават много пари за дрехи и скъпи обувки. Затова купуват масово чепиците си от магазинната верига ” Less shoes”, в която те са едновременно качествени и изгодни. Една част от артикулите наистина са правени от китайци, но шест месеца да ги носите, без да ги сваляте, няма да се скъсат.
Невероятно са красиви и стоят доста добре на крака. Особено тези с каишките, които се увиват около крака – там струват от 12 до 19 долара, а у нас се предлагат над 50 лв.

С по-екзотични и ориенталски предмети и украшения за дома можете да се снабдите с голяма отстъпка и в съседна Турция. Като изключим това, че човек трябва да се пазари с продавачите и се чувства в това време като в по-миналия век, то разходката до комшиите може да е много ползотворна. Може да си купите така модните през този сезон шалварки и потурки за 10 евро или 10 долара. Тук и сувенирите си заслужават цената.

Не е за пренебрегване и Испания с нейните вериги „Zara” или „Mango”, които са обект на желанието на много младежи заради дръзкия си стил и разумни цени. В тези магазини, дори без да е Коледа, цените са по-евтини от същите у нас, поне с 30 на сто. Все пак у нас калкулират транспорта, наема на магазина в центъра на големия град, печалбата на посредника, заплатите на продавачките и т.н.

И в Англия /невероятно, но факт/ шопове като „Marks&Spencer” и „John Lewis” направо са достъпни и за средния българин. При това на прочутата „Оксфорд стрийт” в Лондон. Който е решил да изненада близките си с нещо по-специално, най-добре да посети партера на Selfridges – един от първите в продажбата на стоки на изгодни цени още от 1909 г.

И във Франция тук-там може да намерите изгодни неща. Е, тук като столица на модата е доста по-скъпичко. Сумата французи са решили, че са големи дизайнери и са си сложили имената на етикетите. Но дори и те сформират по-достъпни цени по време на разпродажби.

Вече сте по-информирани и сте в крак с модните тенденции на болните на тема шопинг жени по света. А такива и у нас не липсват. Но все пак, ако чуете някоя наша псевдозвезда да разказва как пазарувала по чужбинските бутици и колко тонове с пари „хвърлила” – просто не й завиждайте. Ами че то пазарлъкът зад граница обикновено излиза по-евтино… отколкото у нас. /БЛИЦ