По европейските пътни артерии от днес започват засилени полицейски проверки за неизползването на обезопасителни колани

Контролната операция, координирана от Европейската мрежа на службите на “Пътна полиция” в ЕС /TISPOL/, ще се проведе и у нас

От днес до 21 февруари, на територията на всички страни-участнички в TISPOL едновременно, ще се проведе контролна акция за установяване на нарушения, свързани с неизползването на обезопасителни колани от водачите на моторни превозни средства и пътниците. Кампанията има за цел корегиране поведението на водачите и пътниците и осъзнаване важността на използването на обезопасителни колани. Това ще доведе до спасяването на около 10 000 човешки живота годишно в Европа.
Като член на TISPOL и във връзка с приетия от Европейската мрежа план за провеждане на полицейски операции през 2010 г., “Пътна полиция” в нашата страна също организира засилени проверки за установяване на нарушения, свързани с неизползването на обезопасителни колани от шофьорите и пътниците, както и спазване разпоредбите на Закона за движение по пътищата за използването на  системи за обезопасяване на деца при превозването им в моторни превозни средства.
През 2009г. са проведени девет полицейски операции по отношение на пътната безопасност – контрол на разрешената скорост за движение, контрол за употреба на алкохол и наркотични вещества от водачите на МПС, използване на обезопасителни колани, контрол над товарните автомобили и автобусите, като България е взела участие във всички.
Провежданите кампании оказват положително въздействие, върху поведението на водачите на МПС, за подобряване на пътната безопасност, както и за намаляване на жертвите и пострадалите при пътни инциденти.