Почина първият цивилен космонавт в света

kosmonavtНа 84 годишна възраст в Русия е починал Констанин Петрович Феоктистов, първият цивилен и еднственият безпартиен съветски космонавт.  Роден е през 1926 г. във гр.Воронеж. Участва във Втората световна война като разузнавач и е раняван на фронта. След войната завършва Московския технически университет и работи в различни изследователски организации. През 1964 г. е поканен в отряда на космонавтите и става първият цивилен космонавт, който няма офицерско звание и първият и единствен космонавт, който не е член на Комунистическата партия на СССР.

През 1964 г. К.Феоктистов, заедно със Владимир Комаров и Борис Егоров участва в първия полет на кораб от серията „Восход”, в който полет за пръв път космонавти излизат в космоса без скафандри. За участието му в полета получава званието „Герой на СССР”.

От този полет до 1990 г. К.Феоктистов участва в разработка на множество съветски и руски космически  апарати в състава на ОКБ-1 (днес предпприятието „Енергия”) – „Союз“, „Союз-Т“, „Союз-ТМ“, „Прогрес“, „Прогрес-М“, дълговременните орбитални станции „Салют“ и „Мир“. След 1990 г. е преподавател в университета, който сам е завършил.

На негово име са кръстени улица и училище във Воронеж, както и кратер на обратната страна на Луната.

БГ наука