Постен бюджет и за закуските на децата

Безплатните закуски в много училища вероятно ще станат поредната жертва на постния бюджет 2010 г. Много от тях няма въобще да имат възможност да върнат придобивката за малките ученици.
Тази година бюджетът е чувствително намален – от 42 млн. за 2009 г. на 30 млн. лв. Парите трябва да стигнат и за купуване на микробуси за основните училища. Само закуските през 2009 г. са стрували на хазната 28.1 млн. лв.  Там, където все още ги има, е заради спестени пари от 2009 г.

От просветното министерство признаха, че средствата по програмата „Чаша топло мляко“ няма как да стигнат за всички деца в начален курс. Според експертите обаче програмата трябва да се преработи, защото не е достатъчно ефективна. Надделява мнението всички училища да имат право да кандидатстват за безплатна закуска, но само за учениците, които са социално слаби.
За 50-70 ст. не може да се осигури качествена храна според изискванията на РИОКОЗ – баничка или кифла заедно с плодово мляко или плод. Тази комбинация беше невъзможна. Досега беше или едното, или другото, а в момента нито едното, нито другото.

Всички сме в критично състояние и предстои промяна на механизма за разпределение на средствата, заяви новият началник на Инспектората по образование в Кърджали Емилия Владева. Проведени са срещи в Черноочене и Крумовград, предстоят такива в Ардино, Момчилград и Кърджали. Съветваме кметовете и директорите на училищата, където има нецелеви средства или остатъци, да се използват разумно, посочи тя, съобщава в. „Нов живот“-Кърджали.
Изчакваме решение на държавно ниво, защото досега закуските се осигуряваха целево от бюджета, сподели Ширин Сюлейман, директор в Дирекция „Хуманитарни дейности“ в община Кърджали./КРОСС/