Посолството на България в Словашката република организира прожекция на документален филм за Веселин Топалов

Посолството на България в Братислава, със съдействието на Българския културен институт, организира на 17 март 2010 г. прожекция на документално-публицистичния филм „Да матираш историята“ – разказ за нелекия път на българския гросмайстор Веселин Топалов и неговия мениджър Силвио Данаилов. На събитието присъстваха авторите на филма – журналистите Валери Яков, член на УС на БНТ, Красимир Кушев, директор на РТВЦ – Благоевград, и режисьорът Румяна Ангелакова.

В обръщението си към гостите посланик Огнян Гърков изтъкна големия успех на Топалов, като припомни и за другите четири шахматни върхове, превзети от българи – световни шампиони в състезанията за жени, за ветерани, за глухонеми и за шахматни композиции. Той предаде специалния поздрав на председателя на Българската федерация по шахмат д-р Стефан Сергиев, както и желанието му за установяване на сътрудничество между федерациите на двете страни. Посланик Гърков съобщи за издигнатите кандидатури на България за домакинство на шахматната олимпиада през 2014 г. и на Силвио Данаилов (треньор, мениджър и организатор) за президент на Европейския шахматен съюз.

Сред присъстващите бяха председателят на Словашкия шахматен съюз Мартин Хуба, гросмайстрите  от националния отбор на Словакия Ян Маркош и Любомир Фтачник, шахматни съдии и състезатели, любители на шахматната игра – прокурори, адвокати, бизнесмени и журналисти.

В последвалия непринуден разговор между сценаристите и гостите дългогодишният шахматен коментатор на БНТ Красимир Кушев сподели личните си впечатления за Веско Топалов – българското момче, дръзнало и успяло да наруши хегемонията на великите сили в световния шахмат.