Посланик Любомир Тодоров се срещна с г-н Такахиро Йокомичи

noviniНа 19 ноември  2009 г. новоназначеният посланик на Република България в Япония Любомир Тодоров бе приет от председателя на Долната камара на японския парламент г-н Такахиро Йокомичи.

По време на разговора бе изразена обща оценка за традиционно добрите и активни отношения между България и Япония и на тяхното последователно развитие, независимо от политическите промени в историята на двете страни. Председателят на японския парламент отбеляза значението на настоящата година, в се честват юбилейни годишнини – 90-годишнината от установяването на официалните отношения и 50-годишнината от възстановяването на дипломатическите отношения. Като знакови събития през 2009 г. той посочи официалните посещения на българския президент Георги Първанов в Япония и на Техни Императорски Височества Принц и Принцеса Акишино в България, както и проявите за отбелязване на юбилейните годишнини в двете страни. Г-н Йокомичи изрази надежда за задълбочаване на сътрудничеството както по двустранна линия, така и по актуални международни въпроси, които са сред външнополитическите приоритети на новата администрация на премиера Юкио Хатояма – ядреното неразпространение, в т.ч. проблемите на Северна Корея, борбата с тероризма, предотвратяването на конфликти, климатичните промени.

Посланик Тодоров изрази високата оценка за  последователната подкрепа, оказвана от Япония на България в различни области и подчерта силния престиж и имидж на Япония в страната ни.

Събеседниците  изтъкнаха ролята на парламентарния обмен в политическите отношения на високо равнище между България и Япония и изразиха пожелание за неговото по-нататъшно развитие и активизиране. Посланик Тодоров предаде поздрави на председателя на японския парламент г-н Йокомичи от председателя на Народното събрание Цецка Цачева и информира за новосформираната Група за приятелство с Япония в НС.  Г-н Йокомичи сподели, че поради смяната на част от депутатите след изборите за Долна камара на парламента  на 30 август т.г., предстои Асоциацията за приятелство с България към Долната камара да бъде попълнена с нови членове.

Посланикът връчи на председателя на Долната камара сребърна монета по повод на членството на България в Европейския съюз.