Посланик Аржентински участва в церемония по предаване на бойното знаме между български военни контингенти в Афганистан

На 20 март т. г. посланик Валерий Аржентински взе участие в церемонията по сдаване и приемане на бойното знаме и отговорностите от 17-ти на 18-ти български военен контингент в ръководените от НАТО Международни сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ИСАФ).

По време на церемонията националният командир на 17-ти военен контингент полковник Петко Лилов предаде българското бойно знаме на полковник Димитър Шивиков – национален командир на новопристигналия 18-ти военен контингент.

Поздравително слово от името на генерал Стенли Маккристъл, командващ ИСАФ, бе произнесено от неговия заместник – канадския генерал г-жа Хилъри Егър.

За отлично изпълнената мисия на българските военнослужещи, чието пребиваване в Афганистан приключва, посланик Аржентински и генерал Хилъри Егър връчиха медали “За участие в мисия на ИСАФ” и благодарствени грамоти.

От името на министъра на отбраната на България Аню Ангелов полк. П. Лилов връчи български военен медал “За участие в мисия” на командващия Регионално командване “Столица” на ИСАФ турския генерал Мустафа Левент Чолак.

На тържеството присъстваха също и националният командир на военния контингент на Полша, старши офицери от контингентите на САЩ, Португалия, Белгия, Турция и др.

Страната-домакин бе представена от генерал Рауф, началник-щаб на дивизия “Столица” на Афганистанската национална армия, от губернатора на окръг Дехсаб и други цивилни гости.
Церемонията бе отразена от представители на Българското национално радио и Военно-телевизионния канал.