Посещение на министъра на външните работи д-р Румяна Желева в САЩ

Rumyana JelevaНа 23 ноември 2009 г. във Вашингтон министър д-р Румяна Желева ще се срещне с държавния секретар на САЩ г-жа Хилъри Клинтън.

Министър Желева ще информира американския държавен секретар за приоритетите на правителството за европейско развитие на България с акцент върху усилията в борбата срещу корупцията и организираната престъпност. Сред темите, които се очаква да бъдат обсъдени, са енергийната сигурност, ролята на България като стабилизиращ фактор в Югоизточна Европа и Черноморския регион, участието ни в съвместни операции и други въпроси от взаимен интерес.

Активизирането на двустранното икономическо сътрудничество ще бъде сред основите въпроси в разговорите. Българската страна ще запознае домакините с напредъка ни при покриване на критериите за включване на България в Програмата за безвизови пътувания на САЩ.

Освен в Държавния департамент, министърът на външните работи д-р Румяна Желева ще има среща в Белия дом. Предвиждат се и разговори на ръководената от българския външен министър делегация в Конгреса на САЩ.

В рамките на визитата си в американската столица министърът на външните работи д-р Румяна Желева ще изнесе публична лекция в Центъра „Удроу Уилсън”. В програмата на министър Желева е включена и дискусия в Европейския институт във Вашингтон.

По време на посещението си министър Желева ще се срещне с представители на българската общност от района на Вашингтон.