Португалия има интерес за инвестиции в земеделието

„Оптимист за развитието на българското земеделие, въпреки кризата”, заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов по време на срещата си с португалския посланик у нас Н.Пр. г-н Руи Феликс-Алвеш. Това може да се постигне успешно при оптимално съчетаване на конкурентните предимства на българското земеделие – вековен опит и традиции, благоприятни природо-климатични условия и успешно усвояване на значимите европейски фондове. Затова ние приветстваме всяка инвестиция в земеделието, направена от нашите европейски партньори, в това число и португалски, заяви още министър Найденов.

От своя страна посланик Алвеш подчерта, че страната му има добър опит в проекти за усвояване на европейски средства и би могла да подпомогне българския бизнес с консултации и добри практики в тази област. Той посочи, че португалските инвестиции у нас са още твърде малко в сравнение с тези в съседните на България страни-членки на ЕС, като Румъния и Гърция, но че вече има интерес на португалски фирми към страната ни. Като успешни примери той посочи сътрудничество в областта на производството на възобновяема енергия от биомаса, както и в презентирането на българските вина.

Посланик Алвеш изрази своята съпричастност към ситуацията с наводнените площи до Брегово и припомни, че неговата страна е имала подобни проблеми на остров Мадейра, като е получила подкрепа от европейските си c.