Полша удари хазарта

Полският сенат прие закон, налагащ строги ограничения и високи данъци за хазартния бизнес. Проектът бе одобрен от долната камара на Сейма след лобистки скандал, довел до оставки на петима министри от кабинета на Доналд Туск. Те бяха уличени, че под натиска на хазартните босове са работили законът да не бъде приет, припомня АФП.
Новите мерки предвиждат едно казино или игрален дом на 650 хиляди регистрирани жители във воеводство. Забранява се монтирането на игрални автомати извън казината. Сега съществуващите над 50 хиляди, по данни на „Газета виборча“, игрални автомати в кафенета, клубове, магазини и бензиностанции ще бъдат премахнати. Разрешителните ще се издават максимум за 6 години. Забранява се и рекламата за всички хазартни игри освен за националната лотария. Видеоигрите също се спират. 
Данъците за хазартните фирми се повишават от 10% от залога на над 50% от брутната печалба, предвиждаше законопроектът. Законът предвижда тези средства да отиват за спорт в образователната система и обществени спортни съоръжения. Приетите мерки са важни за премиера Доналд Туск, който трябва да възстанови общественото доверие в неговото десноцентристко правителство след хазартната афера, заради която на 7 октомври с постовете си се простиха министърът на спорта, на правосъдието, зам.-министър на икономиката и вицепремиер. Скандалът се разрасна до търсене на политическа корупция въобще и затова Туск настоя законът да мине бързо в парламента, посочват наблюдатели.