Полска фирма спечели голямата награда на изложението „Пчеларство Плевен – 2010“

Полската фирма „Томаш Лисон“ е носител на Голямата награда на „Партнерс експо“ ООД за новаторство в пчеларството. Това стана ясно днес в края на VІІІ Международно изложение-договаряне „Пчеларство Плевен – 2010“. Фирмата победител се занимава с производство на пчеларско оборудване, на центрофуги и кошери от стириопор.

Наградата за представяне на нов производ на пчелен продукт отиде при Стоянка Петкова от Габрово, която произвежда козметични продукти. Приз за опаковка на годината получи фирма „Зет – 1 “ ООД  Варна. Дейностите, с които тя се занимава са изкупуване, преработване и пакетиране на пчелен мед и пчелни продукти. За най-атрактивно представила се фирма на изложението отличие получи «Шанхай Байнянг Апикултура Ко.“ Китай, а наградата за най-атрактивно представяне на пчелар е за Пчеларска фамилия Петрови Плевен.

Пловдивската фирма «Апитрейд» ЕООД, която преработва и търгува с пчелен мед и пчелни продукти, грабна наградата за инвестиция на годината. Стоян Пеев от Ямбол е пчеларят, който също беше отличен за инвестиция. Към Сърбия ще потегли наградата за нов продукт за здравеопазване на пчелите. Тя стана притежание на фирма „Екопчела“.

Днес бяха обявени и наградите от конкурса за детска рисунка „Пчеларството-екология и плодородие, пчелният мед- здраве и дълголетие“, съпътстващ изложението. В първа възрастова група до 5 год,  в раздел „Рисунки“, победител е Катерина Гаврилова от ОДЗ  „Първи юни“ Плевен, в групата от 6 до 12 години първото място е за Георги Тачев – 12 г. от Никопол. При най-големите, от 13 до 16 години, призьор е Пламена Георгиева – 16 г., от Казанлък.

14-годишната Веселка Борисова от Кнежа получи първата награда в Раздел „Керамика“, а в раздел „Плакети“ първото място спечели Натали Цветелинова на 5 г. от ОДЗ „Първи юни“ Плевен./DarikNews/