Половината абитуриенти пишат с грешки

knigaСофия. Половината от абитуриентите не владеят достатъчно правописа и пунктуацията. Това заяви вчера шефът на образователния портал „Академика“ Евелина Гечева по време на организираното от сайта състезание „Бъди грамотен“. В него участваха деца от шести и седми клас, като само три от общо 18 се справиха без нито една грешка.
Гечева се позова на преподаватели, които проверяват матурите и кандидатстудентските писмени работи. „Горе-долу в този процент се движат и слабите оценки на матурите и изпитите за университет. Иначе у нас липсва официална статистика колко са неграмотните деца, защото няма и официални критерии за грамотността“, каза тя. Преподавателите винят за неспособността на тийнейджърите да усвоят правописа трудните учебници, които са написани на много висок стил и са неразбираеми за хлапетата. 
Това обаче ще се промени още от идната учебна година, когато МОМН ще започне пренаписване на учебниците. До януари ще завърши прегледът на сегашните учебни програми, които са тежки и непонятни за учениците, обеща просветният министър Сергей Игнатов. Първи ще бъдат подменени помагалата в осми клас и в гимназиите, а едва след това ще бъдат преработени и учебниците за основното училище.
Стела Стоянова

в-к Стандарт