Полицията в Русе разследва изчезването на 75-годишен мъж, задържани са двама

русе полицияПо случая са задържани двама; полицейските и процесуални действия продължават съвместно с Окръжната прокуратура в Русе

Полицията и прокуратурата работят по случай от 21 октомври т.г., когато  около 19.05 часа в Първо РУ-Русе е съобщено за следи от кръв и две гилзи в подземен гараж на жилищен блок на ул. “Панайот Хитов” в града. На място дежурна оперативна група, криминалисти и съдебен лекар извършват оглед и в хода на работата е установено, че към 21-ви октомври   един от ползвателите на гаража – мъж /75 г./ от Русе е в неизвестност. Нямало и данни за местонахождението на автомобила му – светлосив “Мерцедес” модел Е 290 ДТ. По случая бе образувано досъдебно производство.
Предприети са редица полицейски и процесуални действия за изясняване има ли връзка между откритото в гаража и отсъствието на възрастния мъж,  събраната информация и веществени доказателства насочили криминалистите към разследване на евентуално убийство, започва издирването и на автомобила му. Претърсена е прилежащата територия за следи и веществени доказателства, проверени са вероятни адреси, на които може да бъде открит собственикът му, разпитани са свидетели, назначени са експертизи.
Издирваният мерцедес е открит ден след това край с. Звънарци, когато на 22 октомври в полицията в Русе от Разград е съобщено за запален автомобил  “Мерцедес Е – 290” в местността “Божурите” в землището на с.Звънарци. При проверка е установено, че колата е собственост на 75-годишния русенец. На мястото на произшествието е изпратена оперативна група от МВР – Русе, автомобилът е иззет и докаран в ОД МВР – Русе за допълнителни огледи и експертизи. М.К. е обявен за общодържавно издирване от МВР.
Заведено е досъдебно производство, по-нататъшната полицейска работа е съгласувани с Русенска окръжна прокуратура. Извършени са многобройни и разнотипни процесуални действия. В хода на разследването са събрани безспорни доказателства за извършено тежко криминално престъпление с използване на огнестрелно оръжие и последвало укриване на тялото.
Установени са двама русенци – Х.А. /47г./ и Г.Г. /41г./, за които има достатъчно уличаващи доказателства за съпричастност в убийство и последвалото укриване на тялото, както и за опожаряване на лекия автомобил за да бъдат укрити следите.
На двамата са повдигнати обвинения по чл. 116 и чл. 330 от НК. Взета им мярка “задържане” за 72 часа до довеждането пред съда. Предстои внасяне на искане в Русенския окръжен съд за постоянна мярка за неотклонение.
Подробности около разследването на убийство бяха изнесени на брифинг в ОДМВР-Русе от директора комисар Светослав Първанов, окръжния прокурор Огнян Басарболиев, наблюдаващия делото прокурор Надежда Митева и началника на «Криминална полиция» в ОД МВР – Русе гл.инспектор Валентин Колев.