Полицай №1 с воден юмрук

karate2Бойните изкуства са в кръвта на главните секретари на МВР. След Бойко Борисов и новият главсек разкри, че е изкушен от старата японска философия, която възпитава духа и учи на дисциплина. 
От днес освен генералски пагони Калин Георгиев вече има и пети дан в специалната карате техника „суй-кен-до“, което в превод означава „пътят на водния юмрук“. Високото отличие полицай номер 1 получи от създателя на този стил Ямашита сенсей. На специален семинар, организиран от Спортната асоциация на МВР, учителят от остров Окинава показа на 40 инструктори по полицейска лична защита специални техники, които трябва да прилагат в ежедневната си работа. Ямашита сенсей учи на бойни техники и охранителните полицаи в Америка. 
Петият дан на главния секретар е присъден заради заслугите му в развитието на този спорт в България. Георгиев и Ямашита сенсей се познават от далечната 1996 година, когато са основани школите в София и Пловдив. 
Днешният генерал тогава е редови полицай в Пловдив, увлечен по бойните изкуства. Запознава ги общ приятел у когото са на гости, и още тогава Георгиев бил впечатлен. „Поговорихме и аз видях пред себе си един човек на духа с огромен заряд“, обяснява главният секретар и допълва, че всъщност петият дан в суй-кен-до не е заради бойните му умения, а заради позицията, която заема към днешна дата. „Навремето трябваше да избирам между това да стана най-добрият в каратето или да тръгна по полицейската стълбица на успеха, казва Георгиев. 
Главният секретар признава без излишна помпозност, че нямало как да стане най-добрият каратист, тъй като нямал данни, затова и избрал да се заеме с нелеката задача да бори престъпността в родината. „Мисля, че избрах правилния път“, твърди сега главсекът. Показват го наградите му за Полицай на годината 2007 и множество отличия, дадени му от чуждите служби за заслуги в борбата с организираната престъпност. 
Една от любимите книги на Георгиев е „Кодексът на самурая“ на Дайдоджи Юдзан. „За мен това е библията на самурая, имам я в няколко издания, една винаги стои на бюрото в кабинета ми“ казва Георгиев. И в малкото си свободно време я разлиства и винаги намира правилното решение.
Десислава Георгиева

в-к Стандарт